Food Film Talks

Food Film Talks
Talkshow | Froukje Jansen | 120 min | Engels gesproken
Zondag 11 mei | 16.30 uur | Machinegebouw
Dit event is ook op zondag vanaf 16.30 uur via livestream te volgen op de homepage.
 
Driegangen talkshow over food en film met smakelijke tussendoortjes. Food Film Talks is een live talkshow waarin filmmakers met elkaar aan tafel gaan om de relatie tussen voedsel en beeld te bespreken. Samen gaan zij dieper in op de rol die voedsel in films speelt. Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, is het ook dit jaar weer Froukje Jansen die de filmmakers aan de tand gaat voelen.
 
Dit jaar zijn er op het FFF veel (sterren)chefs aanwezig, achter het fornuis, in masterclasses en natuurlijk op het witte doek. Hoe beweeg je je als regisseur tussen de chefs in een sterrenrestaurant? De regisseurs van Inside the Best Restaurant of the World: El Cellar de Can Roca en L’Universelle des Pourcelzullen hierover vertellen. Daarbij zal Remko Schnorr aanschuiven. Als cameraman van de documentaire over chefkok Sergio Herman die momenteel vol in het productieproces is, weet hij alles over filmen in restaurants op het allerhoogste niveau.

Naast het bespreken van echte foodfilms, zullen we met filmmaker John Appel ingaan op de belangrijkste eetscène in een van zijn films die juist niet over eten gaat: The Last Victory. Want ook in non-foodfilms speelt eten vaak een grote rol. Ook gaan we in gesprek met Caspar Sonnen van IDFA Doclab over de rol van eten op het internet, Caspar laat zien welke invloed de nieuwe media hebben op het vertellen van verhalen over eten.
 
Maar dat is lang niet alles, twee belangrijke momenten zijn deel van de show. Zo lanceren we het Food Film Network, een netwerk van verschillende foodfilmfestivals die zich samen sterk maken om de foodfilm nóg meer op de kaart te zetten door een kleine filmmarkt hiervoor op te zetten en jonge filmmakers aan te moedigen foodfilms te maken. En ook reiken we voor het allereerst de Food Film Festival Awards uit. De jury van deze filmcompetitie zal hier bekendmaken welke films er met de prijzen naar huis gaan. We reiken twee awards uit, de Award for Best Feature Length Food Film en de Award for Best Short Food Film.
 
Met:

Froukje Jansen - Presentatrice

Froukje zou je kunnen kennen van Food Film Talks 2013 en van Llink , waar ze een van de vaste gezichten was. Daarvoor nog was ze een van de leden van sixpack, de ‘troep’ jonge televisiemakers waar ook Sophie Hilbrand, Lauren Verster en Maarten Remmers deel van uitmaakten. Op dit moment is ze vooral achter de schermen actief, onder meer als bestuurslid van Het Natuurcollege, waarin ze zich samen met oprichtster Prinses Irene inzet voor ‘duurzaamheid van binnenuit’.
 
Gasten:
Caspar Sonnen - IDFA Doclab

Caspar Sonnen is de Coördinator Nieuwe Media het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en curator van IDFA Doclab, een competitieprogramma voor nieuwe vormen van documentaire en interactieve storytelling. Caspar zal tijdens Food Film Talks vertellen over de relatie tussen food en internet, over de rol van nieuwe media in het vertellen van voedselverhalen.
Janno Lanjouw – Food Film Festival

Janno is een van de oprichters en de programmadirecteur van het Food Film Festival. Janno is uitgenodigd om plaats te nemen aan tafel tijdens Food Film Talks om te vertellen over het Food Film Network, dat tevens wordt gelanceerd tijdens de show. Hij zal het netwerk toelichten en de deelnemers ervan introduceren.
Becky Vipond & Clare Owens - Food for Real Film Festival

Becky Vipond en Clare Owens zijn de oprichters van het foodfilmfestival Food for Real Film Festival. Food for Real is een food- en filmfestival dat plaatsvindt in Liverpool, Engeland. Becky en Clare vertellen over hun festival en bijdrage aan het Food Film Network dat tijdens de Talkshow wordt gelanceerd.
Johanna Goyvaerts, Barbara Serulus, Mayken Craenen - Krachtvoer

Johanna, Barbara en Mayken zijn de oprichters van een food- en filmfestival in ons buurland, België. Sinds vorig jaar vindt het kunstzinnige Krachtvoer jaarlijks plaats in Antwerpen. De dames van Krachtvoer vertellen wat hun verwachtingen zijn van het Food Film Network.
Ivo Kara-Pesic - Kinookus

Ivo Kara Pesic is een van de medeoprichters van Kinookus, een food- en filmfestival in Ston, Kroatië. Ook Kinookus zal onderdeel uitmaken van het Food Film Network. Ivo vertelt kort over Kinookus en de bijdrage van het festival aan het netwerk.
Veronica Escuer - Film & Cook

Veronica Escuer is de oprichter van Film & Cook, een sterk gastronomisch filmfestival in Barcelona en Madrid. Film & Cook is een van de leden van het Food Film Network. Veronica zal het festival vertegenwoordigen en vertellen over haar verwachtingen van FFN.
Berry van Galen - Regisseur l'Universelle des Pourcel

Berry van Galen is de regisseur van l’Universelle des Pourcel, een korte documentaire over de twee-eiige tweeling en het sterrenchefduo Laurent en Jacques Pourcel. Dit jaar zijn er op FFF veel grote chefs aanwezig, onder wie ook deze broers. Om in het thema te blijven nodigden wij Berry uit om te komen vertellen over het filmproces, hoe maak je een film over zulke grote namen? En hoe beweeg je je in een sterrenkeuken?
Pere Solés, David Gimbernat - Regisseurs Inside the Best Restaurant in the World: El Celler de Can Roca

Pere Solés en David Gimbernat zijn de regisseurs van de documentaire Inside the Best Restaurant in the World: El Celler de Can Roca, een portret van de drie sterrenchefs en broers Jordi, Josep en Joan Roca. Net als Berry van Galen zijn Pere en David uitgenodigd om te komen vertellen over het maken van een film over broederschap, carrière en kokkerellen.
 
Juryleden:
John Appel - Jurylid FFF Feature Length Food Film Competition

John Appel is een succesvolle documentairemaker die we kennen van André Hazes: Zij gelooft in mij (1999), The Player (2009) en Wrong Time, Wrong Place (2012). Sinds 2000 is John werkzaam als producent in V.O.F. Appel & Honigmann. Daarnaast is hij werkzaam als eindredacteur bij de Humanistische Omroep.

Gamila Ylstra - Jurylid FFF Feature Length Food Film Competition

Gamila Ylstra is CEO van het Binger Filmlab, distributeur bij Cinema Delicatessen en is bestuurslid van het Mediafonds en het Nederlands Film Festival. Eerder werkte zij als Hoofd Film Departement bij het Ministerie van Cultuur, Film Project Manager bij het Ministerie van Economische zaken, en, en, en…!
Willemiek Kluijfhout - Jurylid FFF Feature Length Food Film Competition

Willemiek Kluijfhout is regisseur bij Trueworks. Een maakster die zich veelvuldig waagt aan de foodfilm. Vorig jaar draaide FFF haar prachtige documentaire l’Amour des Moules en momenteel zit zij in het productieproces van de documentaire Fucking Perfect, over de Nederlandse kok en restaurateur Sergio Herman.

Mac van Dinther - Jurylid FFF Feature Length Food Film Competition

Mac van Dinther is culinair journalist bij de Volkskrant. Zoals het restaurantrecensenten betaamt, blijft Mac graag low profile. Vandaar de afbeelding van de banaan.
Yvette van Boven - Jurylid FFF Short Food Film Competition

Yvette van Boven is een freelance foodstyliste, receptenschrijfster, chef en columniste. Ze schrijft voor Libelle, Red Magazine en Volkskrant Magazine. Daarnaast werkt ze succesvol als illustrator. Yvette schreef verschillende kookboeken, waaronder Home Made, die in 2010 de prijs Cookbook of the Year won.

Catherine van Campen - Jurylid FFF Short Food Film Competition

Catherine van Campen is onafhankelijk radiopresentator en documentairemaker bij Zuidenwind Filmprodukties. Tijdens onze eerste editie in 2011 vertoonden wij haar debuutfilm Eeuwige moes (2007). Verder kennen we Catherine van haar bekroonde films Drona & ik (2009), Anne vliegt (2010) en Joan’s Boys (2013).

Jordi Wijnalda - Jurylid FFF Short Food Film Competition

Jordi Wijnalda behaalde zijn bachelor in Film and Visual Studies in Amsterdam en vertrok vervolgens naar New York voor de master in Film Directing/Screenwriting. Zijn werk werd er vertoond in het Museum of Modern Art (MoMa) en hij werkte voor de Film Society of Lincoln Center. In Nederland was hij onder andere producent van Special Events bij het International Film Festival Rotterdam (IFFR).