Weblog

<b>On</b>smakelijke Scènes: <b>Ben Reade</b>

Onsmakelijke Scènes: Ben Reade

Wat is de lekkerste eetscène of beste food film aller tijden? In deze blog-serie vragen we dat elke week aan een bekende uit de food- of filmwereld. Deze week is dat Ben Reade -Head Culinary Research and Development bij Nordic Food Lab en special guest op het FFF - over zijn favoriete scène. 

Bij het Nordic Food Lab wordt geëxperimenteerd met voeding. Manieren van preserveren en het ontdekken van nieuwe smaken en producten zijn dagelijkse kost voor Benedict Reade, hoofd van dit Deense instituut. Tijdens zijn workshop op het Food Film Festival kwam hij hierover alles vertellen. Het Nordic Food Lab werkt onder meer samen met Noma - het beste restaurant ter wereld - in hun zoektocht naar nieuwe smaken en ervaringen. Ben is van origine kok, en heeft bij een groot aantal interessante restaurants in het Verenigd Koninkrijk gewerkt. 

"De twee scènes die ik heb uitgekozen zijn twee van de meest hard-core scènes die er met betrekking tot food in films te vinden zijn", zegt Ben Reade. Ben begeeft zich in het dagelijks leven ook op de grenzen van voeding. Tijdens de workshop bleek dat: van bijenlarven tot booze-berries, alles moet geprobeerd worden. En wat soms verrassend is: eigenlijk zijn al de bizarre producten die Ben mee heeft genomen zijn superlekker! Hoe ver zijn passie voor onontdekte smaken gaat blijkt wel wanneer Ben grappend vertelt over het kaartje in zijn portemonnee, waarop staat dat na zijn dood zijn lichaam voor culinair onderzoek gebruikt mag worden. "I am to be taken to the kitchen at that moment", aldus Ben.

De twee gekozen scènes contrasteren op bijzondere wijze. In Old Boy verslindt de hoofdpersoon een levende octopus; in The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover (misschien herinner je hem wel van Erik van Loo's Smakelijke Scènes) wordt the Thief gedwongen een stuk van de reeds door de kok bereidde minnaar van zijn vrouw te eten. Het bizarre is: in beide gevallen gebeurt het in een fancy restaurant. Uiterst extreme scènes, die te maken hebben met dood en leven. Dat is voor Ben dan ook een centraal thema wanneer het over eten gaat: "Food is belangrijk in het leven. Het gaat om gezondheid. Cook real stuff".

Deze attitude richting voeding is niet te negeren wanneer je Ben tijdens zijn workshop observeert. Het gaat hier om echte smaken. "Wanneer je een serie lekkere producten maakt, kies de lekkerste uit en laat dat product fermenteren of nog langer staan, en kijk wat de smaak doet!" Echte voeding is overal te vinden, als je maar wilt kijken. School jezelf om alles uit te proberen - de giftige dingen daar gelaten natuurlijk - en laat je verrassen.

Dat is precies waarom deze twee scènes zo bij Ben passen: ze verkennen de grenzen van eten en nieuwsgierigheid. Hoewel de gekozen scènes dat op een ietwat onsmakelijke manier doen, gaat het er bij Ben's werk smakelijk aan toe.

Over Old Boy
Old Boy gaat over een "normale" man die vijftien jaar in een cel opgesloten heeft zonder te weten waarom. Als hij bevrijd wordt moet hij in vijf dagen erachter trachten te komen welk geheim er achter zijn opsluiting schuil gaat.
 
Octopus scène:

Over The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover

Deze film behandeld de relatie tussen een crimineel, zijn vrouw en haar minnaar. Het verhaal culmineert in de moord van de minnaar door de crimineel. In het favoriete restaurant van de vrouw wordt de crimineel door de kok bereid en wordt de crimineel gedwongen een stuk te proberen.

Eindscène The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover (helaas in het Italiaans overgesproken, maar de beelden spreken voor zich):

 

 


Ga terug naar het weblog overzicht


Deel deze weblog!
blog comments powered by Disqus