Weblog

Smakelijke Scènes: <b>Erik van Loo </b>

Smakelijke Scènes: Erik van Loo

In smakelijke scènes vertelt elke week een bekend persoon uit de food,- of filmwereld over zijn of haar meest onvergetelijke, zinnenprikkelende of schuddenbuikende filmscène - of film over eten. Deze week: Erik van Loo, chef-kok en eigenaar van tweesterrenrestaurant Parkheuvel.

‘’Ik ben niet echt een bioscoop-type. Wel kijk ik veel foodfilms, voornamelijk die over over chefs en restaurants. Die film over El Bulli (El Bulli: Cooking in progress, red.) of de film over restaurant De Kromme Watergang (Zilte Klei Rondom Slijkplaat, red.) bijvoorbeeld. Films die over je vak gaan wil je gezien hebben. Toch is het niet zo dat ik er veel ontspanning uithaal, of met heel veel plezier naar dat soort films kijk.

Mijn favoriete film is daarom The Cook, the Thief, his Wife and Her Lover. Een redelijk absurde film over een gevaarlijke gangster die elke avond in hetzelfde restaurant eet met zijn vrouw en gangstervriendjes. Op een gegeven moment krijgt de vrouw een affaire met een andere restaurantgast en hebben ze met hulp van de kok stiekem seks op verschillende plekken in het restaurant. Als de gangster erachter komt, dwingt hij de minnaar zichzelf dood te eten aan boeken (hij is eigenaar van een boekwinkel). Uit wraak laat de vrouw haar dode minnaar door de chef-kok bereiden om voor te schotelen aan haar man. In de film wordt constant gegeten, maar het gaat niet echt over eten. Dat vind ik wel verfrissend. De film gaat over eten en seks en is heel bizar, luguber zelfs.

Een beetje absurdisme mag wel. Daarom vind ik bijvoorbeeld ook de satirische film L'aile ou la cuisse uit 1976 over de idioterie in Franse restaurants en Michelinsterren leuk. Dit soort films hebben raakvlakken met mijn vak maar gaan er niet zo gedetailleerd over.

Van mensen die zelf niet op zulk hoog niveau staan te koken kan ik me goed voorstellen dat ze van documentaires over restaurants en chef-koks houden. Juist de realiteitswaarde van zulke films spreekt aan. Wat komt er allemaal kijken in een sterrenkeuken? Voor buitenstaanders is het denk ik goed om een keer een kijkje in de keuken te krijgen. Sommige mensen denken dat we de hele dag in een pan staan te roeren, te roepen hoe goed we zijn. Daarom ben ik nog steeds erg blij met de documentaire De Smaak van de Ziel, waarin Cees Helder, Michelininspecteur Paul van Craenenbroeck en ik worden gevolgd. Ik kan me de volle zaal op het Food Film Festival in 2011 nog goed herinneren, mooi was dat! Ik vond het ook leuk om te zien hoe anders ik buiten het restaurant ben. We gaan op een gegeven moment naar Limburg en Bretagne en ik zie in mijn ogen hoeveel meer ontspannen ik dan ben. Dat is confronterend, maar wel goed natuurlijk.''

Scène waarin de minnaar zich gedwongen dood eet:  

 En de slotscène waarbij de echtgenoot de minnaar krijgt voorgeschoteld:  


Ga terug naar het weblog overzicht


Deel deze weblog!
blog comments powered by Disqus