Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Milk and Honey - daar had je bij moeten zijn

Na gisteren voor ruim 350 mensen gekookt te hebben, mocht de keuken vanochtend weer aan de slag: ontbijt, met aansluitend twee enerverende films over - op het eerste gezicht - basic voedsel.

Met in het achterhoofd een prima fuif met Kimchi's nachtbrouwerij is het goed wakker worden in Studio/K: het ontbijt van Melk en Honing. Wentelteefjes, heerlijke volle melk, verse croissants en scrambled egg: smullen! Om 9 uur zit de zaal net zo vol als gisteren en worden de ontbijtjes geserveerd door een wakkere ploeg onder leiding van een minstens zo wakkere maître Hylke. Een beter begin van de dag is bijna niet mogelijk.

Na een rustig ontbijt is het tijd voor films: More than Honey en Milk?, twee films die vraagtekens stellen bij de vanzelfsprekendheid van twee basisproducten. Melk en honing zijn dingen die door veel mensen bijna dagelijks gebruikt worden, maar achter deze producten gaat een wereld schuil die soms anders dan gedacht is. 

More than Honey toont een viertal mensen uit de bijenwereld - waar iedereen een sigaar lijkt te roken - ,waardoor een drie-dimensionaal beeld van de wereld van honingproductie ontstaat. Een bijenprofessor die de intelligentie van bijen benadrukt wordt tegenover een koninginnenkweekster geplaatst; een industriële bijenhouder tegenover een klein bijenhoudertje die de bijen al generaties lang in de familie heeft: de wereld van honingproductie is er een van uitersten. Als kers op de taart mondt het laatste kwartier van de film uit in een inkijkje in - volgens sommigen - de toekomst van bijen: killer bees. Ondanks de grote gevaren die ermee gepaart gaan, lijkt dit de toekomst van bijen te zijn. Normale bijen zijn gewoonweg te afhankelijk van de mens. 

Melk is misschien nog wel een gangbaarder product dan honing. Milk? laat zien dat melk niet "goed voor elk" is. Koeien zitten onder de antibiotica zitten krijgen onverantwoord grote hoeveelheden soja eten om de gewenste melkproductie te bereiken, en het effect hiervan op mensen begint langzaam maar zeker door te sijpelen.
 
Beide films laten zien dat waar de mens ingrijpt, dit vaak niet louter positieve gevolgen heeft. Het ontbijt van Melk en Honing voedt op tweeërlei wijze: niet alleen een volle maag, maar ook food for thought. 
 
Foto's: Anthe de Weerd 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus