films

More than Honey

More than Honey

Documentaire | Markus Imhoof | Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk | 2012 | 91 min | Meertalig gesproken | Nederlands ondertiteld
Voorstelling: zaterdag 23 maart 10:30 | Studio/K 1

Het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes is misschien wel de mooiste manier om een kind uit te leggen hoe de natuur zich voortplant. Als de bijensterfte voortzet, is er een kans dat we dat verhaal over een tijd niet meer kunnen vertellen. In More than Honey gaat de maker op zoek naar een antwoord voor het massale verdwijnen van de honingbij. 

Dertig procent van wat we eten is afhankelijk van bestuiving. Als de honingbij uitsterft heeft dat dus verstrekkende gevolgen voor de mens. Imkers en wetenschappers staan voor een raadsel: wordt de mysterieuze ziekte (of virus) die hele bijenkolonies doet verdwijnen, het colony collapse disorder, veroorzaakt door de mens? En als dat zo is: kunnen we dan nog iets doen om dit te stoppen? 
 
Filmmaker Markus Imhoof begint de zoektocht in zijn geboorteomgeving. Zijn grootvader had een bedrijf in fruitconserven en was afhankelijk van honingbijen. Zelfs hier, in de ongerepte natuur van de Zwitserse Alpen, verliezen imkers na de winter veel van hun volk. In de Amerikaanse staat Californië ontmoet hij een ‘migrerende imker’ die met twee volgeladen trucks met bijenkasten het land doorkruist van plantage naar plantage, van lente naar lente. De Amerikaan vertelt dat zijn business voor alles gaat. ‘We’re capitalists', zegt hij lachend. Gif sprayen is noodzakelijk, zelfs al weet hij dat de bijen er door sterven. 

More than Honey geeft een inzicht in de bee-economy die de mens rondom de honingbij heeft gecreëerd. In Oostenrijk zien we hoe twee sigaar rokende vrouwen koninginnen kweken om ze daarna te verzenden over de hele wereld. De bevruchtingscène is fascinerend in beeld gebracht. De camera volgt de bijen van heel dichtbij, op vier verschillende continenten en tot diep in hun complexe sociale structuur, zowel binnen als buiten de bijenkorf.
 
LET OP: Deze film is Nederlands ondertiteld. 
 
Deze film was eerder te zien tijdens het Internationaal Documentaire Film Festival Amsterdam (IDFA), het grootste documentaire filmfestival ter wereld. Het Food Film Festival werkt samen met IDFA in de jacht op de mooiste food doc's.
 
More than Honey                                          Ontbijt van Melk en Honing + Film: More than Honey

 

More than Honey - Markus Imhoof (Official Trailer) from CIBER Science on Vimeo.Deel dit programma


Ga terug naar het filmprogramma


blog comments powered by Disqus