films

Milk? <b> NL première </b>

Milk? NL première

Documentaire | Sebastian Howard | Canada | 2012 | 56 min | Engels gesproken | Geen ondertiteling
Voorstelling: zaterdag 23 maart 11:00 | Studio/K 2

Is melk nou goed, of juist slecht voor je? We weten allemaal dat melk niet goed is voor 'elk', maar er zijn mensen die beweren dat het ronduit slecht voor mensen is om koeienmelk te drinken. 

In de onvervalste onderzoeksdocumentaire Milk? gaat de Amerikaan Sebastian Howard op zoek naar een antwoord. Ook hij kreeg als kind te horen dat er weinig gezonder was dan flink glas melk drinken. Hij kreeg de Amerikaanse varianten van ‘Joris Driepinter’ en ‘Melk is goed voor elk’ voor zijn kiezen. Een vrolijke stimulans voor kinderen om ze gezond en sterk te maken of een keiharde leugen van de melksector om meer te verkopen? 

Howard gaat op zoek en vindt zonder veel moeite uitgesproken voor- en tegenstanders van melk. En niet zomaar mensen die wat denken te weten, nee, wetenschappers. Wetenschappers die met rapporten met uitgebreid geteste cijfers wapperen die buiten elke twijfel vaststellen dat melk gezond/ongezond is. 

Maar de controverse gaat dieper dan dat. Hoe zit het met het moderne proces van melkproductie? Hoe zit het met de groeihormonen die koeien krijgen in het industriële landbouwsysteem? Is biologische melk dan wel gezond? Weer anderen zeggen dat het aan het pasteurisatieproces ligt: om de melk langer houdbaar en vrij van besmettingen veilig te kunnen verkopen, wordt ze verhit. Maar is dát eigenlijk wel goed? Zijn de mensen die hun melk ‘rauw’ drinken gevaarlijke gekken of juist de enigen die het snappen?

Milk? heeft terecht een vraagteken in de titel. Het lijkt onwaarschijnlijk dat we het over een dergelijk gangbaar product zó oneens kunnen zijn. Maar hoe meer Howard naar antwoorden zoekt, hoe meer vragen hij krijgt.
 
 
Milk?                                               Ontbijt van Melk en Honing + Film: Milk?

Trailer For Milk The Documentary from Batchfilms on Vimeo.Deel dit programma


Ga terug naar het filmprogramma


blog comments powered by Disqus