Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Het Food Film Festival is een driedaags festival over alles wat met eten te maken heeft: eten in de breedste zin van het woord. Er is ontzettend veel over voedsel te vertellen en tegelijkertijd vertelt hoe en wat we eten ontzettend veel over ons. Eten is cultuur, eten is identiteit.

Tegelijkertijd kan in de productie van voedsel zowel de oorzaak als de oplossing van een groot aantal mondiale problemen worden gezocht. De industriële massaproductie van voedsel zorgt voor milieuvervuiling, problemen met dierenwelzijn, en is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde CO2-uitstoot. Gesubsidieerde voedselproductie in de westerse wereld zorgt voor oneerlijke concurrentie op de wereldmarkt. Armoede, honger, vervuiling, vervreemding en ruzie, kunnen met een beter voedselsysteem worden omgezet in gelijkheid, gezondheid, een schoon milieu en in betrokkenheid en vriendschap.


De Youth Food Movement


Het Food Film Festival is een initiatief van de Youth Food Movement. De Youth Food Movement is een netwerk van studenten van allerlei studierichtingen, jonge consumenten en jonge professionals, zoals boeren, tuinders, koks, vissers en producenten die met elkaar veranderingen teweeg brengen op het gebied van voedselproductie en voedselconsumptie. YFM is een internationale beweging die is opgericht in 2007, de Nederlandse vereniging bestaat sinds juli 2009. De Youth Food Movement is gebaseerd op de principes van Slow Food (zie hieronder): jongeren zetten zich in voor meer good, clean en fair voedsel.

In 2010 besloten enkele leden van de YFM dat het organiseren van een filmfestival een goede manier zou zijn om deze boodschap over te brengen en onder een breder publiek te verspreiden. Film is misschien wel het meest krachtige medium om een boodschap te communiceren. Er zijn veel bijzondere films gemaakt over voedselproblematiek maar ook over de waarde van eten in de maatschappij. Daarom werd in januari 2010 aan een keukentafel ergens in de Pijp Stichting Food Film Festival opgericht.

Het Food Film Festival zal de plek zijn om een bijzondere selectie foodfilms te bekijken. Tegelijkertijd is er voor de geinteresseerde bezoeker een uitgebreid informatief programma, met onder andere debatten, lezingen en inspirerende sprekers. Daarbij vormt het Food Film Festival een platform voor iedereen die met eten bezig is, en zullen de drie dagen draaien om film, feestjes, en lekker eten.Slow Food

Slow Food is een internationale beweging voor ecogastronomie. Slow Food vindt dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn. Daarmee wordt bedoeld dat ons eten goed moet smaken; dat het zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid moet worden geproduceerd en dat producenten een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun werk.

Slow Food werd opgericht in 1989 als reactie op fast food, op smaakvervlakking en de toenemende eenvormigheid van voedsel. De beweging streeft naar het omgekeerde van fast food: smaakvolle producten van goede kwaliteit, die duurzaam zijn geproduceerd.
Slow Food-leden houden niet alleen van ambachtelijke producten van uitstekende kwaliteit maar zijn ook geïnteresseerd in de herkomst ervan, in de productiewijze, de economische en politieke context. Daarbij pleit de beweging voor behoud van authentieke soorten en rassen en biodiversiteit, waarmee we veelzijdigheid in soorten en rassen beogen.

Slow Food zet voedselgemeenschappen op en bevorderd reeds bestaande gemeenschappen, een economisch model dat rechtvaardige, duurzame productie voorstaat en onderlinge banden binnen een gemeenschap versterkt.


MEDEWERKERS


Helen Kranstauber / Director / helen@foodfilmfestival.nl
Drijvende kracht achter het Food Film Festival, en gerespecteerd bestuurslid bij de YFM. Het was Helen die vond dat Nederland een eigen filmfestival over eten nodig had, en die de juiste mensen bij elkaar in de juiste combinatie wist te verzamelen. Kan erg goed koken.
Joris Lohman / Managing Director / joris@foodfilmfestival.nl
Bij het Food Film Festival betrokken vanaf het eerste uur. Na drie edities IDFA flink wat ervaring, kennis en netwerk opgedaan. Dwong bij iedereen respect af toen hij in december zijn baan gedag zei en fulltime aan het festival ging werken. Optimist en wereldverbeteraar.
Samuel Levie / Keuken / samuel@foodfilmfestival.nl
Het gezicht van YFM, en druk bezig het wereldvoedselsysteem te sturen naar eerlijker, duurzamer, en lekkerder. Zelf kok, worstenmaker en alom bekend in de Amsterdamse horeca. Zorgt ervoor dat tijdens het festival de beste chefs achter het fornuis staan.
Baukje Stamm / Design & Filmprogram / baukje@foodfilmfestival.nl
Heeft dankzij haar werk bij EYE een enorme filmkennis en een groot netwerk. Betrokken geweest bij het hele creatieve proces, van logo ontwerp tot vormgeving van de flyers. Werd vorig jaar aangenomen aan de Hallo Academie en acteert sindsdien als vliegende kiep en eerste hulp bij onverwachte zaken.
Janno Lanjouw / Head of Communication & Online /
janno@foodfilmfestival.nl
Alleseter en eigenaar van de keukentafel waar het Food Film Festival is ontstaan. Ruime ervaring met webredactie en 'leuke stukjes' schrijven. Zowel online als offline van alle markten thuis. Onderhoudt het contact met journalistiek Nederland en pikt als eerste de scoops op via Twitter.
Lotte Wouters / Head of Production / lotte@foodfilmfestival.nl
Een bonk positieve energie. Heeft furore gemaakt in het Amsterdamse nachtleven en omringt zich met de groten der aarde op de zomerse muziekfestivals. Verantwoordelijk voor de muziekprogrammering en 'alles wat gedaan moet worden'.
Lizet Deutekom /  Filmprogram / lizet@foodfilmfestival.nl
Komt uit een Bourgondische familie en heeft dat eigenlijk nooit meer losgelaten. Ook nu nog vaak achter de potten en pannen te vinden om bijvoorbeeld de kneepjes van de Franse keuken onder de knie te krijgen. Met een achtergrond in de media bleek het Food Film Festival een plus een is twee. 
Toos Hartog / Coördinator Promotion / toos@foodfilmfestival.nl
Met een stevig netwerk in de Amsterdamse studentenwereld en drang naar kennis en informatie houdt ze het team regelmatig bij de les. Zette haar studie communicatie even 'on hold' om te kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Zal de stad onveilig gaan maken met haar flyer-team.
Jan-Pieter Daems / Sponsoring & Fundraising / janpieter@foodfilmfestival.nl
Heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat de begroting sluitend kon worden gemaakt, en dat twee weken na zijn aantreden. Loopt over van inhoudelijke kennis en maakt slim gebruik van zijn ervaring bij Fair Food. Inhoudelijk verantwoordelijk voor het debat over eiwittransitie.
Semora Magnoesing / Production / semora@foodfilmfestival.nl
Vastberaden om de 'green way of life' uit San Fransisco te importeren naar Nederland. Ruime ervaring in de horeca en het nachtleven in zowel Amsterdam als de V.S., en gewapend met een aanstekelijke lach en een handen-uit-de-mouwen-mentaliteit.

Jorn Matena / PR /
 
jorn@foodfilmfestival.nl
Degene bij wie je moet zijn voor de best bewaarde culinaire geheimen van Amsterdam. Is na de Hotelschool direct de politiek ingedoken en heeft dus van zowel horeca als PR kaas gegeten. Organiseert geheel in de stijl van het festival de perslunch.
Fleur Derogee / Kidsprogram / fleur@foodfilmfestival.nl
Oud-YFM academie deelneemster, Fleur heeft inmiddels vaker met haar laarzen in de modder gestaan en koude vingers gekregen bij het vissen dan menig 'voedselexpert'. Begrijpt dat melk niet uit de supermarkt komt maar van de koe, en wil dat graag overbrengen op de jongere generaties.

Linda Vermaat / Event Producer /
linda@foodfilmfestival.nl
Deze politicologe en wereldverbeteraar is al vanaf het begin betrokken bij YFM en vaste dagvoorzitter bij de YFM Academie. Gaat geen discussie uit de weg en stort zich vol enthousiasme in het ene na het andere project. "Voedsel is zeg maar echt haar ding". Vlees eet ze niet, maar er over praten doet ze des te liever. Neemt de organisatie van Het Grote Vleesdebat op zich.
                                               Rosa Lohman / Assistant Producer / rosa@foodfilmfestival.nl
Studeert Media&Cultuur en heeft zoveel films gezien dat ze tijdens het Food Film Festival tijd heeft om de productie van de evenementen in SK/3 op zich te nemen. Verzet bergen werk in een oogwenk. Staat dan ook regelmatig aan je bureau 'kan ik nog wat voor je doen?'

Laura Fulgori / Coordinator Filmprogram / laura@foodfilmfestival.nl
Stampot en Pasta. Gewapend met Hollandse nuchterheid en Italiaans temperament, wil Laurazich snel ontwikkelen in de Nederlandse documentaire/film industrie. Ze maakt docu’s, werkte voor IDFA en studeert volgend jaar af aan de UvA met een Master in Filmstudies. Een goede basis om voor het Food Film Festival een dijk van een Filmprogramma neer te zetten.