films - documentaires

Seeds of Time

Seeds of Time

Sandy McLeod | VS | 2013 | 76 min | Engels gesproken | geen ondertiteling
Voorstelling 1: zaterdag 10 mei 16:00 | MC Theaterzaal
Voorstelling 2: zondag 11 mei 11:30 | KH 2 + 3

Monocultuur heeft de diversiteit aan voedselgewassen sterk teruggedrongen. Dat brengt de toekomst van ons voedsel in gevaar. Het levenswerk van de Amerikaanse wetenschapper Cary Fowleris de 'Doomsday Vault', een enorme kluis om de zaden van alle voedselgewassen te conserveren. 

Industrialisatie van landbouw, klimaatverandering maar ook verloren kennis over landbouw en natuur, hebben ervoor gezorgd dat er nog maar 7% van de diversiteit aan gewassen ten opzichte van een eeuw geleden is. Zonder een schuldige aan te wijzen of grote corporaties zwart te maken, begon de toegewijde Fowler jaren gelden aan zijn levensopdracht om zaden te verzamelen en veilig op te slaan in een enorme vrieskelder in Spitsbergen, Noorwegen.

Kan menselijk ingrijpen de diversiteit redden? In Seeds of Time volgen we Fowlers persoonlijke reis langs zaadbanken in Rusland en Noorwegen en tijdens gesprekken met zijn collega’s bij de Global Crop Diversity Trust in Rome. Naast invriezen en opslaan, behoort een levende zaadbank ook tot de mogelijkheden. In samenwerking met Fowler plant een groep Peruaanse boeren in een gebied waar van oudsher honderden soorten aardappels groeiden, oude rassen opnieuw. Deze boeren houden met de diversiteit aan aardappels ook belangrijke rituelen en tradities in stand. 

Seeds of Time is geselecteerd voor de FFF Feature Length Food Film Competition 2014.

Let op: Op zaterdagmiddag 10 mei is de fim onderdeel van het debat met OneWorld. Wil je alleen de film zien, ga dan naar de voorstelling op zondagochtend

"Seeds of Time" Trailer from Hungry, Inc. on Vimeo.Deel dit programma


Ga terug naar het films - documentaire programma


blog comments powered by Disqus