De Strijd om ons Zaad

De Strijd om ons Zaad
Talkshow | 120 min | Engels gesproken |
Zaterdag 10 mei | 16:00 uur | MC Theater
In samenwerking met OneWorld in combinatie met de film Seeds of Time
 
Het voeden van een groeiende wereldbevolking blijft een veelbesproken probleem, en vooral welke middelen we hiervoor kunnen inzetten. Zaden vormen de bron van het voedsel waarmee we de wereld te eten geven. Wie is er eigenaar van dit zaad? Een handjevol multinationals, de kleine boer in Afrika, of is het zaad van iedereen? Tijdens De Strijd om ons Zaad kijken we naar een film ter introductie van de zadenkwestie, gaan we in de debat met Edie Mukiibi en Rosanne Hertzberger en proef je de lekkerste hapjes die de diversiteit in voedsel laten zien.

In 2013 vond op het Food Film Festival 'Het Grote GMO Debat' plaats. Tijdens dit debat werd uitgebreid stilgestaan bij de vraagstelling wat GMO precies is. Met De Strijd om ons Zaad gaan we een stap verder en bekijken we welke routes te bewandelen zijn om voedselzekerheid in de wereld te garanderen. Hierbij is de kwestie wel of geen genetische modificatie het heetste hangijzer.
 
Ter introductie van het onderwerp kijken we de film Seeds of Time (Sandy McLeod, 2013). Hierin wordt pionier Cary Fowler gevolgd in zijn strijd om zaad- en gewassendiversiteit voor de wereld te bewaren. Door industrialisatie van de landbouw is een enorme diversiteit aan gewassen verloren gegaan. Fowler is de bedenker en oprichter van de zaadbank in Spitsbergen. De film neemt de kijker mee van de zaadbank van Vavilov in Rusland naar Peru, en brengt alle mogelijkheden voor het bewaren van diversiteit in kaart: van het invriezen van zaden van over de hele wereld in de bergen van Noorwegen, tot het herintroduceren van traditionele aardappelrassen bij kleinschalige boeren in Peru.

Naar aanleiding van de film gaan we met experts in gesprek en krijgen we letterlijk en figuurlijk een voorproefje van hoe voedseldiversiteit kan smaken.

Let op:
Voor dit event moet een kaartje gekocht worden voor de zaterdagvertoning van de film Seeds of Timeop 10 mei. De kaartverkoop gaat op 12 april van start.



Gasten:
Teun van de Keuken (Amsterdam, 4-9-1971) schrijft, praat en maakt televisieprogramma’s. Hij heeft een vrouw, twee dochters en een volkstuin. Je zou Teun kunnen kennen als chocoladecrimineel en Tony van Tony's Chocolonely. Er zijn mensen die denken dat Teun een buitengewoon duurzaam mens is, maar zelf denkt hij daar het zijne van. Je vindt wellicht nog meer relevante informatie over Teun op wikipedia, maar denk erom: niet zomaar alles geloven wat daar staat.
Rosanne Hertzberger (1984) doet promotie-onderzoek aan de UvA in de moleculaire microbiologie. Daarnaast schrijft zij columns voor NRC Handelsblad en is regelmatig tafelgast bij de Wereld Draait Door. Ze studeerde Life Science & Technology in Leiden/Delft (met studieperiodes in Parijs en Lausanne) en deed haar afstudeerproject bij Nestlé Research Center in Zwitserland, die haar promotie-onderzoek daarna wilden financieren.
Edie Mukiibi is landbouwkundige uit Oeganda enVice-President Slow Food International, Hij studeerde Agricultural Land Use and Management aan de Makerere University in Oeganda, en is sinds 2012 lid van het bestuur van Slow Food International. Hij woont en werkt in Oeganda. Door op innovatieve wijze mobiele telefoons en radio in te zetten weet hij de meest afgelegen dorpen te bereiken. Sinds 2006 is hij coordinator van het project10.000 Gardens in Africa. Mukiibi pleit voor een nieuw model van samenwerking dat niet is gebaseerd op donaties en geld, maar op samenwerking en een uitwisseling van diensten.
Sinds 1997 is Bert Visser directeur van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN), onderdeel van Wageningen UR. Als directeur van het CGN vervult Dr. Visser een adviserende rol voor het Ministerie van Economische Zaken op het gebied van (agro-) biodiversiteit. Zijn professionele interesses en activiteiten betreffen het beheer van genetische bronnen, internationale samenwerking op het gebied van genetische diversiteit, instandhouding op het landbouwbedrijf van genetische hulpbronnen, en de wisselwerking tussen agrobiodiversiteit en biotechnologie.
Ido Verhagen is projectleider van de Access to Seeds Index, een nieuw initiatief dat de internationale zaaizaadindustrie stimuleert om boeren in ontwikkelingslanden van beter zaaigoed te voorzien. Inspiratiebron is de Access to Medicine Index die de farmaceutische industrie om toegang tot medicatie voor de allerarmsten te verbeteren. Hij studeerde politicologie en communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en was eerder adviseur op het terrein van maatschappelijk ondernemen en duurzaamheid bij Boer & Croon.