films - documentaires

Hollandse Nieuwe

Hollandse Nieuwe

Leonard Retel Helmrich & Hetty Naaijkens - Retel Helmrich | Nederland | 2013 | 85 min | Nederlands gesproken I Engels ondertiteld
Voorstelling 1: vrijdag 9 mei 21:15 | MC Theaterzaal
Voorstelling 2: zondag 11 mei 20:00 | KH 2 + 3

Naar de komst van de Hollandse Nieuwe wordt ieder jaar reikhalzend uitgekeken. Een fenomeen dat zowel cultureel als culinair is verankerd in de Nederlandse identiteit. De eerste haringvangst van het seizoen wordt dan ook feestelijk gevierd op Vlaggetjesdag in juni.

Dan zetten we massaal onze tanden in de met rauwe uitjes bedekte vis, om ‘m van kop tot staart te verorberen. Wat weinig mensen weten, is dat er sinds vorig jaar nog maar weinig ‘Hollands’ is aan Hollandse Nieuwe. Niet alleen zijn de wateren waar de vis wordt gevangen steeds meer naar het Noorden opgeschoven, ook de schepen varen sinds vorig jaar niet meer onder de Nederlandse vlag. Dat was in de zestiende eeuw wel anders, toen de Nederlandse haringvloot floreerde en een belangrijke pijler van de economie was. Filmmaker Leonard Retel Helmrich en zijn zus Hetty Naaijkens – Retel Helmrich volgden de twee laatste Nederlandse haringschepen tijdens een vangstperiode op de Noordzee. 

Met surrealistisch camerawerk wordt de pelagische realiteit van het haringvissen gecontrasteerd met de nuchterheid van de vissers. De mannen laten al jaren vrouw en kinderen achter op de Katwijkse kade voor weken van werk op zee. Ze zijn op elkaar ingespeeld en delen lange uren van werk, maaltijden, bidden en schuine grappen. Dat ze de laatste Nederlandse haringvissers zijn, kan de bemanning van de Wiron 5 en Wiron 6 weinig schelen. Zij hebben belangrijkere dingen aan hun hoofd. De Noren en Zweden bijvoorbeeld, waarmee ze concurreren in hun zoektocht naar de beste haring. Of een goed gevuld bord eten en een biertje na een hele dag kaken aan boord.

Als kijker volgen we in schitterende scènes de haring van zee tot veiling terwijl we zijn omringd door platte mannenhumor. Hollandse Nieuwe is een antropologisch portret van een oer-Hollandse traditie. Tegelijkertijd is het een bijzondere tijdsopname; het is tenslotte maar de vraag of de traditie hetzelfde blijft, evenals het unieke kaken aan boord, wanneer de schepen onder een andere vlag varen.


 
Nog meer Hollandse Nieuwe? Deze film wordt op zaterdagmiddag 10 mei ook vertoond in combinatie met een heerlijke lunch als Gouden Ticket. Na afloop van deze vertoning zal tevens een Q&A plaatsvinden met regisseur Leonard Retel Helmrich.
 
Deze film is geselecteerd voor de FFF Feature Length Food Film competition 2014.Deel dit programma


Ga terug naar het films - documentaire programma


blog comments powered by Disqus