films - documentaires

De Keuken van Johannes + <b>Q&A</b>

De Keuken van Johannes + Q&A

Bianca Tan | Nederland | 2013 | 60 min | Nederlands gesproken
Voorstelling 1: vrijdag 9 mei 15:00 | KH 1 | Gouden Ticket + Q&A
Voorstelling 2: zaterdag 10 mei 11:15 | KH 1 + Q&A

Johannes van Dam kon restaurants maken of breken. Als culinair recensent van Het Parool en Elsevier deelde hij rapportcijfers uit aan hoofdstedelijke restaurants die alle zichzelf respecterende chefs deed hopen en vrezen. De Keuken van Johannes is een intiem portret van de bekende eetschrijver en journalist, die vorig jaar overleed.

Vlak voordat Johannes van Dam in september 2013 overleed, maakte Bianca Tan een documentaire over hem. De camera volgt hem bij het boodschappen doen, zijn dagelijkse cafébezoek, zijn publieke optredens, maar ook thuis in zijn piepkleine, met tienduizenden kookboeken volgestouwde appartement in het centrum van Amsterdam.

De Keuken van Johannes is dicht op de huid gefilmd. We zien Van Dam, die nooit veel deelde over zijn privéleven, aan het werk, in gezelschap van zijn assistent en zijn geliefde kat. Het karakter van Johannes komt er zonder opsmuk in naar voren: soms nukkig maar als hij kan converseren over eten en smaak vurig en vol enthousiasme. Lichamelijke  gebreken hinderden hem aan het eind van zijn leven, maar Van Dams kennis over eten kent zijn weerga niet. Dit portret is een eerbetoon aan een connaisseur pur sang.


De Keuken van Johannes is geselecteerd voor de FFF Feature Length Food Film Competition 2014. De vrijdagmiddagvoorstelling van de film is gekoppeld aan de Proefwerk lunch, een eerbetoon van Amsterdamse chefs aan Johannes van Dam. Zowel op vrijdag als op zaterdag zal er na de vertoning een Q&A volgen met regisseur Bianca Tan.
Deel dit programma


Ga terug naar het films - documentaire programma


blog comments powered by Disqus