Nieuws

Het is helemaal niet eng, <b>eFFFe in de kast</b>

Het is helemaal niet eng, eFFFe in de kast

Verstopt tussen de kramen van Willem & Drees en de biertjes van Oedipus stond zaterdagmiddag een parel uit de jaren '80. Wie is niet opgegroeid met Achterwerk in de Kast? Bij eFFFe in de kast kon iedereen zijn of haar grootste eetgeheimen opbiechten

"Oké en actie!" Adissa, Abiba en Mercedes schuiven het gordijntje opzij. De meisjes vertellen over gerechten uit de landen van hun ouders, Ghana en Nigeria. Ze praten over foufou - een brij van yams, cassave en bakbananen - en over de mini's van Albert Heijn. Vooral over dat laatste kunnen ze veel vertellen.

Alieke van Saarloos filmt op zaterdagmiddag alles wat de kinderen in de kast zeggen. Alles in één take, zonder regie. "In het begin vinden de kinderen het spannend, maar daarna krijgen ze heel veel energie", vertelt ze met een glimlach op haar gezicht. De kinderen zijn niet de enige die veel plezier beleven in de kast aan de zijkant van Studio K.

De filmpjes verschijnen in de loop van komende week op de website van het Food Film Festival, maar ook bij Villa Achterwerk van de VPRO. De omroep is dusdanig gecharmeerd van het op 'Achterwerk in de Kast' lijkende eFFFe in de Kast dat het op deze manier het bekende kinderprogramma uit de jaren '80 en '90 nieuw leven in blaast. 

De filmmaakster wordt geholpen door haar vriend en acteur Tomm Veldhuis. Terwijl van Saarloos filmt, struint hij het festivalterrein rond Studio K af op zoek naar kinderen voor in de kast. Bijvoorbeeld Yousef en Justin die graag willen vertellen waarom zij geen spruitjes, maar wel een kapsalon lusten. Of Mohammed die graag de couscous eet van zijn moeder, maar ook Surinaams en 'Vlaams' lust. Althans, Vlaamse friet.

Niet alleen kinderen waren zaterdagmiddag welkom om te praten over wat ze graag eten. Ook volwassenen waren meer dan welkom om op te biechten dat zij het liefst kipsaté eten als ze brak zijn of  altijd de tomaten uit de pastasaus plukken. 'Het is helemaal niet eng', zegt Van Saarloos lokkend. En ze had gelijk, ondervond deze verslaggever, tenminste na die spannende seconden voordat je het gordijntje in de kast opzij schuift.

 

Tekst: Hans Klis
Foto: Floor Fortunati 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus