Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Nieuws

Food Film Festival zoekt stagiair Communicatie!

Food Film Festival zoekt stagiair Communicatie!

Voor de nieuwe editie van het festival zijn we op zoek naar een enthousiast nieuw lid van onze afdeling Communicatie. Heb je affiniteit met voedsel, films en media? En wil je ons helpen om iedereen te laten weten dat ze in maart weer naar het Food Film Festival moeten komen? Bemachtig dan nu de Communicatiestage bij het smakelijke Food Film Festival!

Lees verder ...

 FFF  vertoont  De Smaak van de Ziel  tijdens Uitmarkt

FFF vertoont De Smaak van de Ziel tijdens Uitmarkt

Goed nieuws voor iedereen die watertandend zit te wachten op de tweede editie van het Food Film Festival. Op zaterdag 27 augustus vindt in samenwerking met Studio/K een FFF-filmavond plaats tijdens de Uitmarkt in Amsterdam. Met een van de beste films van afgelopen jaar...

Lees verder ...

Food Film Festival 2012:  Call for Entry

Food Film Festival 2012: Call for Entry

Het Food Film Festival is op zoek naar smakelijke films voor de editie van 2012. Heb jij - of iemand die je kent - een film over eten gemaakt, of wil je er een maken? Stuur je film dan op en krijg een plek in de Food Film Festival-programmering van 2012.

Lees verder ...

 Food Film Festival:  Dag 3

Food Film Festival: Dag 3

De laatste dag van het Food Film Festival was net als de dag ervoor zonovergoten en afgeladen met interessante films, workshops en events. Aan het eind van de dag werd het festival door niemand minder dan dr. Vandana Shiva afgesloten met een inspirerende keynote. Het keiharde werk van het FFF team werd uiteindelijk meer dan beloond met een ongelooflijk succesvol festival.

Lees verder ...

De afsluiting:  Keynote Vandana Shiva

De afsluiting: Keynote Vandana Shiva

"Ik heb het vermoeden dat de jongeren hun ouders zullen onderwijzen.” Met die woorden sloot Dr. Vandana Shiva, vermaard wetenschapster en voedselactiviste, haar keynote op zondagavond af. Een keynote waarvoor ze speciaal uit India was overgekomen. Een mooier slot event van de eerste editie van het Food Film Festival hadden we ons niet kunnen wensen.

Lees verder ...

 Blind proeven voor durfals

Blind proeven voor durfals

"Framboos!” "Nee, blauwe bes!” "Nee, rode bes” Het bakje gaat open. "Framboos! Framboos! Ik had het goed!” roept Aissam van elf. Samen met zijn vrienden Salaheddin (10) en Necip (11) zit hij aan een van de tafels die staan opgesteld op het Timorplein voor Studio/K. Onder leiding van Food Film Festival vrijwilligster Nienke wordt er vandaag 'blind geproefd' in de voorjaarszon die langzaam het plein verwarmt.

Lees verder ...

 Arabische kookles van Merijn en Nadia

Arabische kookles van Merijn en Nadia

Merijn Tol en Nadia Zerouali schreven twee goedverkopende kookboeken over de Arabisch-Mediterrane keuken. En dat is werkelijk een prachtige keuken, zowel qua ingrediënten als qua smaken en ook: qua uiterlijk. In de eerste workshop van de zondag leerden Merijn en Nadia de workshoppers binnen korte tijd een grandioze maaltijd uit het Midden-Oosten op tafel te zetten.

Lees verder ...

 Teun van de Keuken over

Teun van de Keuken over "ambachtelijk"

Zondagmiddag wordt de derde dag van het Food Film Festival geopend met een lezing van Teun van de Keuken. Als journalist en programmamaker van onder andere de Keuringsdienst van Waarde (KvW) en, recentelijk, De Slag om Brussel, is hij inmiddels een expert op het gebied van de verborgen aspecten van de voedselindustrie. In een 'college' deelt hij vandaag zijn kennis met bezoekers van het festival. "Maar het wordt geen professor-achtige voordracht” aldus Teun. "We gaan een beetje babbelen over de Nederlandse eetcultuur en soms een beetje gruwelen over de voedselindustrie.”

Lees verder ...

 Feest met een grote F

Feest met een grote F

Gisteravond was het feest. Met een grote F. Of eigenlijk een feest met drie grote FFF'en. Radio Barkas draaide beneden in het restaurant van Studio/K de sterren van de hemel terwijl The Tunes in een ongekende rockexplosie het dak van SK/3 afbliezen. En er was meer! Kijk nu de foto's!

Lees verder ...

 Food Film Festival:  Dag 2

Food Film Festival: Dag 2

Wat een dag, wat een dag. Misschien wel de beste voorjaarszon van 2011 beloonde organisatoren en festivalgangers voor hun aanwezigheid op het Food Film Festival. De dag was volgepakt met allerlei films, workshops, debatten en lezingen, maar er was ook een markt. En die deed het natuurlijk uitstekend in de zon. Maar de rest van het festival werd evenzeer extreem goed bezocht. Het verslag van dag 2.

Lees verder ...

 BANANAS! met Fairfood International

BANANAS! met Fairfood International

De film Bananas! is niet onomstreden. In de VS heeft het bedrijf Dole, waar de film grotendeels over gaat, zelfs geprobeerd vertoningen van de film tegen te houden. Op zaterdagavond wordt de kritische documentaire vertoond voor bezoekers van het Food Film Festival en vervolgens toegelicht door Elise Montana, researcher bij Fairfood International.

Lees verder ...

 Het Grote VLEES Debat

Het Grote VLEES Debat

"De naam van het debat is eigenlijk een beetje misleidend”, zo opent debatleider Ruben Maes Het Grote VLEES Debat op zaterdagmiddag in de theaterzaal van Studio/K. "Het had eigenlijk beter 'het grote dierlijke eiwit gesprek' kunnen heten, maar dan waren jullie vast niet in zulke aantallen gekomen.” En druk is het in de zaal. Om tien over 4 al is de maximale capaciteit bereikt en kan er helaas niemand meer bij. Gelukkig is het hele debat opgenomen en kan het nog teruggekeken worden.

Lees verder ...

 Ambachtelijke markt in voorjaarszon

Ambachtelijke markt in voorjaarszon

Het weer had niet beter kunnen zijn op deze mooie tweede dag van het Food Film Festival. Een stralende voorjaarszon verwarmt het plein voor Studio/K, waar de lome sfeer van een vrolijke zondagsmarkt hangt. Naast het overvolle terrasje heeft een tiental ondernemers hun kraam opgezet voor de ambachtelijke markt. Festivalbezoekers slenteren van kraam naar kraam waar ze onder andere 'vin naturelle' en Franse worst met eekhoorntjesbrood kunnen proeven.

Lees verder ...

 Workshop ambachtelijke worst maken

Workshop ambachtelijke worst maken

In deze workshop delen Jiri Brandt en Geert van Wersch hun kennis van ambachtelijk worsten maken. Het doel van de workshop, 'laten zien dat worst een heel mooi product is!', aldus Samuel Levie, mede-eigenaar en bestuurder van de Youth Food Movement en samen met Jiri en Geert eigenaar van Brandt&Levie. Vol overgave storten de deelnemers zich op nek-, buik- en schoudervlees wat resulteerde in een perfect rond smakelijk varkensworstje.

Lees verder ...

 Vergeten groenten met Yolanda van der Jagt

Vergeten groenten met Yolanda van der Jagt

Ongebruikelijke groenten staan vanaf nu in ons geheugen gegrift dankzij de workshop ‘Koken met vergeten groente’ die Yolanda van der Jagt vanmiddag op het festival gaf. Deze chef, die ooit kookte met Jamie Oliver, schreef hierover het boek Hollandse Kramen. Kwamen we eerst nooit verder dan pastinaak of een roseval-aardappeltje, dankzij Yolanda weten we nu wat te doen met mosterd-spinazie en barbara kruid.

Lees verder ...

 Prachtige foto's!!!

Prachtige foto's!!!

We hebben een aantal fantastische fotografen op het Food Film Festival rondlopen. Kijk hier een overzicht van een geweldige tweede festivaldag. Klik op de foto´s in de player voor een vergroting!

Lees verder ...

 Food Film Festival:   Dag 1

Food Film Festival: Dag 1

Het was een vroege ochtend, of liever gezegd een late nacht, voor het team van het Food Film Festival. Tot in de vroege uurtjes en vanaf het eerste ochtendgloren werd er in Studio/K gewerkt aan het opbouwen van de festivallocatie. Alles werd klaargezet voor de indrukwekkende opening. Dag één, een groot succes.

Lees verder ...

 Officiële opening Food Film Festival

Officiële opening Food Film Festival

In een bomvolle filmzaal in Studio/K werd op vrijdagavond het Food Film Festival officieel geopend door initiatiefnemers Helen Kranstauber en Joris Lohman. "Deze avond is heel bijzonder. We hebben er een jaar lang aan gewerkt. Het is haast onwerkelijk” aldus een ietwat nerveuze Helen. "We hadden een festival voor ogen waarmee we jongeren en mensen weer meer in contact wilden laten komen met voedsel. We zien steeds vaker dat mensen zijn vervreemd van hun eten. En wat is dan een betere vorm om dit thema aan de kaak te stellen dan een film festival? Film is zo'n krachtig medium.”

Lees verder ...

 Het gaat beginnen!!

Het gaat beginnen!!

Vandaag is het 18 maart, de eerste van drie dagen films, debatten, workshops, lezingen, quizen en wat al niet meer over eten. Het team heeft keihard gewerkt, de chefs staan klaar, de films liggen op de projector... en er zijn hier en daar zelfs nog kaarten..!

Lees verder ...

 Kans voor ondernemende festivalgangers op  Rabo-pitch

Kans voor ondernemende festivalgangers op Rabo-pitch

Ondernemende bezoekers van het Food Film Festival kunnen op zaterdag 19 maart pitchen over hun businessplan of project. De pitcher met het beste (duurzame) project wint een artikel van 2 pagina’s in het Dichterbij ledenmagazine van Rabobank Amsterdam. En wie weet wat daar uit voort komt!

Lees verder ...

 Cuppen&Spierings art sale

Cuppen&Spierings art sale

Het beeldmerk van het Food Film Festival is je vast niet ontgaan. Het is een Chiogga-bietje, een onbekend broertje van de gewone rode biet. Ontwerpers Mieke Cuppen en Ilona Spierings raakten geïnspireerd door de schoonheid van eten en maakten de fotoserie PLUK. Tijdens het Food Film Festival zijn beide ontwerpers aanwezig en verkopen zij ansichtkaarten van hun serie.

Lees verder ...

 De toekomst van vlees:  het Grote VLEES debat

De toekomst van vlees: het Grote VLEES debat

Kunnen we nog wel blijven vleeseten? Het is slecht voor alles: de volksgezondheid, het armoedeprobleem, dierenwelzijn, het milieu en meer. Maar het ziet er niet naar uit dat de wereldwijde vleesconsumptie zal afnemen, integendeel. Jonge vleesprofessionals discussiëren daarom met opiniemakers over de toekomst van vlees tijdens het Grote VLEES debat.

Lees verder ...

 extra voorstellingen  Black Gold  en  NL SHORTS

extra voorstellingen Black Gold en NL SHORTS

Er zijn extra voorstellingen ingelast voor Black Gold en NL SHORTS. Black Gold laat zien hoe je dagelijkse kop koffie inzet van grote bedrijven met megalomane aspiraties is geworden. De kleine koffieboer is weer eens de dupe. De NL SHORTS is een compilatie van drie korte eetfilms van jonge Nederlandse filmmakers.

Lees verder ...

 Food op het Film Festival:  chefs en menu

Food op het Film Festival: chefs en menu

Het Food Film Festival zou haar naam geen eer aan doen als er niet uitstekend gegeten zou kunnen worden. Daarom is er een team van topchefs samengesteld die de keuken van Studio/K gedurende het festivalweekend overnemen. Het menu wordt zoveel mogelijk bereid met lokale seizoensproducten maar is voor alles: extreem lekker.

Lees verder ...

 Gratis Events op het Food Film Festival 1: Zaterdag

Gratis Events op het Food Film Festival 1: Zaterdag

Het Food Film Festival wil dat mensen bewustere keuzes maken in wat zij eten. Daarom worden er tijdens het festivalweekend verscheidene evenementen georganiseerd waarin publiek kan luisteren, meepraten en meedoen. Gratis, want iedereen moet het kunnen horen.

Lees verder ...

 Online kaartverkoop start vandaag

Online kaartverkoop start vandaag

Vandaag om 12:00 uur zal de online kaartverkoop voor het Food Film Festival starten. Het is vanaf dan mogelijk om tickets te bestellen via iDeal of creditcard. Er zijn allerlei kortingen voor studenten, YFM- en Slow Food leden, CJP'ers en 65+ pashouders. Cineville is zelfs helemaal gratis. Maar wees er op tijd bij, want op = wel écht op.

Lees verder ...

 Stem op 2 maart met je vork lunch mee met YFM & FFF

Stem op 2 maart met je vork lunch mee met YFM & FFF

Op de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart wordt de Amsterdamse kiezers gevraagd een tweede stem uit te brengen. Niet een stiekeme stem voor of tegen Rutte, maar een stem voor of tegen misstanden in onze voedselindustrie. Kom ook, stem en eet mee!

Lees verder ...

 Stills en Structures: kunst op het FFF

Stills en Structures: kunst op het FFF

Tijdens het Food Film Festival zijn niet alleen films over eten te zien. Ontwerpers Mieke Cuppen en Linde Freya presenteren er hun expositie "Stills & Structures; een interpretatie van glaswerk en vreemd voedsel". Een fotoserie over voedsel op de grens van design en kunst .

Lees verder ...

 FFF-voorproefje bij de UvA: GreenDocs

FFF-voorproefje bij de UvA: GreenDocs

Vrijdag aanstaande vindt in het Compagnietheater in Amsterdam als voorproefje voor het FFF de tweede editie van GreenDocs plaats. Deze documentaire- en debatavond van de UvA behandelt onderwerpen die betrekking hebben op het verduurzamen van de maatschappij. Dit keer: ‘De toekomst van ons voedsel’.

Lees verder ...

 Eetbare muziek uit de Eet-O-Theek tijdens FFF

Eetbare muziek uit de Eet-O-Theek tijdens FFF

Gister meldden we al dat het Food Film Festival naast 'food films' ook 'food kunst' brengt. Vandaag kunnen we daaraan de podiumkunsten toevoegen. De Eet-O-Theek zal bezoekers trakteren op een theatrale smaakervaring die alle zintuigen prikkelt. Een uniek eet-muziek-theater-concept in een mobiele installatie.

Lees verder ...

 Voedsel van ver

Voedsel van ver

Nergens wordt globalisering duidelijker zichtbaar dan op ons bord. Bananen uit Nicaragua, boontjes uit Kenia en de kaas op onze boterham wordt gemaakt door koeien die gevoerd worden met Zuid-Amerikaanse soja. En zit er eigenlijk wel een keurmerk op die chocoladereep waarmee we 's avonds voor de TV kruipen om Boer zoekt Vrouw te kijken?

Lees verder ...

 Een kijkje in de keuken van de beste kok ter wereld

Een kijkje in de keuken van de beste kok ter wereld

Uitverkocht op IDFA, maar gelukkig te zien bij het FFF. Met plezier kunnen we aankondigen dat de film El Bulli – Cooking in Progress te zien zal zijn op het Food Film Festival. De film geeft een kijkje in de keuken van Ferran Adrià, de beste chef ter wereld.

Lees verder ...

 Food Film Festival in Studio/K Amsterdam

Food Film Festival in Studio/K Amsterdam

Het Food Film Festival is voor de eerste editie in 2011 een samenwerking aangegaan met Studio/K. Deze samenwerking gaat verder dan alleen het bieden van de locatie. De beide organisaties werken nauw samen om het festival tot een succes te maken. 

Lees verder ...