Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Food Film Festival: Dag 3

De laatste dag van het Food Film Festival was net als de dag ervoor zonovergoten en afgeladen met interessante films, workshops en events. Aan het eind van de dag werd het festival door niemand minder dan dr. Vandana Shiva afgesloten met een inspirerende keynote. Het keiharde werk van het FFF team werd uiteindelijk meer dan beloond met een ongelooflijk succesvol festival.

De derde dag van het Food Film Festival begon goed met een boeiend college van Teun van de Keuken die over zijn uitgebreide ervaring met de voedselindustrie vertelde. We kennen hem natuurlijk uit de Keuringsdienst van Waarde en De slag om Brussel, maar daarin gaat het meestal vooral over één specifiek product. In dit college kregen de toehoorders een algemener overzicht en dat was simpelweg érg goed.

Terwijl Teun nog bezig was, begon in de workshopzaal de workshop Eat & Meet Arabia. Met soms exotische ingrediënten kookten de deelnemers een werkelijk verrukkelijk Arabisch-Mediterrane lunch die meteen buiten werd opgediend. De prachtige kleuren van de Arabische keuken doen het natuurlijk uitstekend in de volle zon. Het zag er zó goed uit dat toevallige voorbijgangers samendromden en de koks trots met fototoestellen in de weer waren alvorens aan tafel te gaan. En het was minstens zo lekker als dat het eruit zag.

Bijna aansluitend begon Iranian Cookbook, tot op zekere hoogte toch wel de verrassing van het festival. Deze documentaire gaat over de Iraanse vrouw als kok en verzorger van de familie en geeft een prachtig inkijkje in de Iraanse cultuur. Hij werd door vrijwel het hele publiek bijzonder goed ontvangen. Het was toepasselijk dat zondag 20 maart ook Nowroz, het Iraans oudjaar, is, wat vaak uitgebreid wordt gevierd.

De volgende workshop diende zich aan: een masterclass wijn met wijnauteur Harold Hamersma naar aanleiding van de speelfilm Bottle Shock. De opvallende verschillen tussen Nieuwe- en Oude Wereldwijnen kwamen hierin aan bod. Ondertussen was ook het kinderprogramma begonnen waar kinderen in konden komen blindproeven, insecten eten en op de foto als kok of als wortel. Het blindproeven is een beproefd, maar elke keer weer verbazend leuk recept en toen de kinderen klaar waren, konden ook de volwassenen het niet nalaten om mee te doen. Volgens Fleur, die het onderdeel had georganiseerd waren de volwassen overigens veel huiveriger voor de insecten dan de kinderen...

Onder een heldere hemel werd het snel koud en het restaurant stroomde vol, alhoewel het ook buiten nog lang gezellig bleef. Het restaurant serveerde nog eenmaal eenvoudige, maar uitgesproken heerlijke gerechten onder de bezielende leiding van Joris Bijdendijk, Oliver Rowe en Samuel Levie die een onwaarschijnlijke inspanning hebben geleverd. Vischef DP begon in de workshopruimte met koken met bijvangst,  de laatste films werden ingestart en eindspreker Vandana Shiva betrad het festivalterrein. Zij sloot de avond uiteindelijk af met een bijzonder inspirerend verhaal over hoe grote multinationals en voedsel niet samengaan en hoe wij - wij! - dat moeten, zullen en kunnen veranderen. Een quote wil ik je niet onthouden, want het staat voor alles waar het festival en de Youth Food Movement voor staan: 'become the change you want to see' (vrije vertaling: 'belichaam de veranderingen die je zou willen zien').

Uitgeput maar enorm blij, trots en gelukkig begon het FFF team daarop aan de laatste uitdaging: opruimen. Studio/K werd weer zoals het was voor het festival, de afwas werd gedaan, de films werden in hun dozen gestoken en de DJ's plugden hun versterkers uit. De volgende dag zou er nog flink verhuist moeten worden (de reden dat dit verslag niet eerder op deze site stond - excuus, maar ik reken op begrip) maar dat was een kleine moeite voor zo'n enorm fantástisch weekend.

Hou deze site de komende tijd zeker nog in de gaten: de komende tijd zal er nog flink worden ge-update! Zo komen er nog enorm veel foto's aan van de geweldigde fotografen die dit festival hebben vastgelegd. Maar natuurlijk ook de bezoekersaantallen, nieuws over volgend jaar (dat zit er nu wel in!) en nog veel meer. Bedankt lieve mensen, het was een genoegen.

Bekijk meer foto's op Flickr Deel via Hyves


Reageren