Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Blind proeven voor durfals

"Framboos!” "Nee, blauwe bes!” "Nee, rode bes” Het bakje gaat open. "Framboos! Framboos! Ik had het goed!” roept Aissam van elf. Samen met zijn vrienden Salaheddin (10) en Necip (11) zit hij aan een van de tafels die staan opgesteld op het Timorplein voor Studio/K. Onder leiding van Food Film Festival vrijwilligster Nienke wordt er vandaag 'blind geproefd' in de voorjaarszon die langzaam het plein verwarmt.

Het volgende ingrediĆ«nt op het menu staat al klaar. "Hebben jullie allemaal je blinddoek goed op?” checkt Nienke nog even voor ze iedereen een hap geeft. "Ew, gadverdamme”, is de eerste reactie. "Het is kikkererwten!” wordt er gegokt. "Jullie moeten even goed proeven” adviseert Nienke de jongens. "Hoe smaakt het?” Zout en vies is het collectieve oordeel. "Waar zou het vandaan kunnen komen?” Er wordt even nagedacht. "Uit de zee!” wordt er geroepen. Aissam veert op. "Het zijn visseneitjes!” En inderdaad, het bakje is gevuld met oranje kaviaar.


Fleur Derogee ontwikkelde voor het FFF een foodconcept voor de kinderen. Nienke, in het dagelijks leven juf en ontwikkelt als zzp-er lessen over o.a gezondheid,  is samen met Jitske met de kinderen aan het blindproeven. Mieke kijkt hoeveel durfals er op het FFF te vinden zijn en laat kinderen echte sprinkhanen en meelwormen proeven! "Kinderen eten heel veel, maar letten vaak niet zo op hoe dingen echt smaken. Juist dan is blind proeven een leuke methode. Zo leren ze smaken te omschrijven. Wat vooral moeilijk is is om de juiste naam bij een ingrediĆ«nt te noemen. Vaak weten ze wel wat het is, of in welk gerecht ze het eerder hebben geproefd, maar kunnen ze niet op de goede naam komen. Dan kunnen ze het bijvoorbeeld ook tekenen of het gerecht waar het in zit opschrijven.”


Iets verderop kunnen de echte waaghalzen nog avontuurlijkere producten proeven. In het ene bakje zitten maden en in het andere sprinkhanen. Van die laatste moeten trouwens eerst de vleugels worden verwijderd, want die gaan anders tussen je tanden zitten. De reacties zijn overwegend positief. Gehoorde vergelijkingen zijn onder andere beukennootjes en kroepoek. Daarbij moet gezegd worden dat de maden over het algemeen beter in de smaak vallen dan de sprinkhanen.

Bekijk meer foto's op Flickr Deel via Hyves


Reageren