Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

BANANAS! met Fairfood International

De film Bananas! is niet onomstreden. In de VS heeft het bedrijf Dole, waar de film grotendeels over gaat, zelfs geprobeerd vertoningen van de film tegen te houden. Op zaterdagavond wordt de kritische documentaire vertoond voor bezoekers van het Food Film Festival en vervolgens toegelicht door Elise Montana, researcher bij Fairfood International.

Het verhaal van de film begint in een kantoor in Los Angeles waar letselschadeadvocaat Juan 'Accidentes' Domínguez bezig is met de voorbereiding van zijn zaak tegen de grote fruit mutinational Dole Food Company. De zaak is aangespannen door een tiental voormalig werknemers van het bedrijf die in de jaren '70 op bananenplantages in Nicaragua, zijn blootgesteld aan gevaarlijke pesticiden, waarvan ze uiteindelijk onvruchtbaar zijn geworden.Gedurende de hele film volgen we de strijd van Domínguez voor een schadevergoeding voor de oud-werknemers van Dole.


Na de film is Elise Montana, van Fairfood International aanwezig om in een Q&A sessie de film toe te lichten en vragen vanuit het publiek te beantwoorden. Fairfood International is een lobby organisatie die streeft naar duurzamere voedselketens en bananen is een van de producten waar de organisatie zich in haar werk op richt. De problemen uit de jaren '70 en '80 die worden getoond in Bananas! zijn volgens Elise namelijk niet alleen maar problemen uit het verleden. Nog steeds worden er veel pesticiden gebruikt op bananenplantages die schadelijk zijn voor mens en milieu.


Andere problemen die spelen in de bananen sector zijn bijvoorbeeld 'tax evasion' (het betalen van zo min mogelijk belasting door middel van creatieve constructies en het gebruik maken van belastingparadijzen) en het feit dat werknemers het recht ontnomen wordt om lid te worden van een vakbond. Door middel van lobby richting grote bedrijven als Dole, Del Monte en Chiquita, probeert Fairfood dit soort misstanden op de agenda van deze multinationals te krijgen en ze aan te sporen om duurzamer te ondernemen. Bedrijven staan er, zo blijkt uit het verhaal van Elise, nog lang niet altijd voor open, maar Fairfood krijgt wel steeds beter een voet tussen de deur.


Als tip voor ons als consumenten geeft Elise ons mee om in de supermarkt erop te letten of bananen gecertificeerd zijn. Bijvoorbeeld de Fair Trade certificering, waarbij onder andere veel aandacht is voor 'smallholders' (kleine boeren) in de keten, is een goede keuze als we voor het schap staan. Op deze manier kunnen ook wij als consumenten bijdragen aan een duurzamere teelt van bananen.

Bekijk meer foto's op Flickr Deel via Hyves


Reageren