Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Workshop ambachtelijke worst maken

In deze workshop delen Jiri Brandt en Geert van Wersch hun kennis van ambachtelijk worsten maken. Het doel van de workshop, 'laten zien dat worst een heel mooi product is!', aldus Samuel Levie, mede-eigenaar en bestuurder van de Youth Food Movement en samen met Jiri en Geert eigenaar van Brandt&Levie. Vol overgave storten de deelnemers zich op nek-, buik- en schoudervlees wat resulteerde in een perfect rond smakelijk varkensworstje.

Er stonden vandaag twee soorten worst op het menu, een chorizo en een worstje met salie. Nadat de laatste haren van de varkenshuid waren afgeschoren werd al het vlees in de molen fijngehakt. Vervolgens moesten de deelnemers het vlees met de kruiden goed doorkneden. Er stond een tiental bakjes klaar met kruiden als parikapoeder, peper en knoflook. Je zou misschien verwachten dat er wat gegruweld zou worden tijdens dergelijke praktijken maar dat is absoluut niet het geval. 'Heb je zelf al met je handen in het vlees gezeten, het voelt juist hartstikke lekker'.


Nadat het mengsel op smaak is gebracht komt het lastigste onderdeel; de darmen moeten gevuld worden. Er worden strengen darm van zo'n 4 tot 8 meter lang uit een bak met water te voorschijn gehaald. 'Altijd echte darm gebruiken, dat is gewoon veel lekkerder'. Jiri verteldt hoe alle darmen uit Nederland eerst naar China gaan om daar te worden gesorteerd om vervolgens weer hier bij de slager in de schappen te belanden. Mocht je een darm bij de slager willen bestellen, vraag dan om een varkenssnaar, dat is de vakterm, leren we hier.

En een cursus worsten maken gaat natuurlijk niet gepaard zonder grapjes als 'hou je m'n worst even vast', 'mijn worst lekt' en 'heb jij nog wat darm over voor mij'. Ook een slagerszoon die vroeger niks met worsten te maken wilde te hebben staat met veel plezier met een vriend de worstjes te vullen. Of zij dit nou ook thuis gaan proberen. 'Ja, ik heb een keukenmachine met worstaccessoire dus ik ga samen met de buurvrouw aan de slag.' Ook Wendy, die een eigen cateringbedrijf heeft, is hier omdat ze het ambachtelijk worst maken onder de knie wil krijgen.

De workshop is een groot succes, 'dit is absoluut voor herhaling vatbaar', sluit Samuel Levie af. Als alle worsten gedraaid zijn krijgen de deelnemers hun eigen worstje gebakken samen met wat cime di rape, aardappeltjes uit de oven en een lekker glas wijn. 

Bekijk meer foto's op Flickr Deel via Hyves


Reageren