Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Vergeten groenten met Yolanda van der Jagt

Ongebruikelijke groenten staan vanaf nu in ons geheugen gegrift dankzij de workshop ‘Koken met vergeten groente’ die Yolanda van der Jagt vanmiddag op het festival gaf. Deze chef, die ooit kookte met Jamie Oliver, schreef hierover het boek Hollandse Kramen. Kwamen we eerst nooit verder dan pastinaak of een roseval-aardappeltje, dankzij Yolanda weten we nu wat te doen met mosterd-spinazie en barbara kruid.

De knollen en stengels staan klaar en de snijborden en messen zijn opgesteld, want tijdens deze workshop zal er gehakt en gesnipperd worden dat het een lieve lust is. Als alle deelnemers hun schorten hebben omgedaan, legt Yolanda uit wat er op het menu staat. Er worden 5 recepten gemaakt, waaronder een pasta met mosterd-spinazie, bloedsinaasappel met venkel en barbara kruid en een hertshoornweegbree mesclun salade. Als Yolanda heeft voorgedaan hoe alles gesneden moet worden storten drie enthousiaste dames die op kookclub-uitje zijn zich als eerste vol overgave op het ontleden van de sinaasappels. 


Binnen 10 minuten staat iedereen geconcentreerd te snijden, blenderen en snipperen. Susanne (24) en Jose (56), moeder en dochter, zijn verantwoordelijk voor het schaven van de venkel en het marineren van de sjalotjes. 'Je ziet ze weleens, die vergeten groenten, maar wat je er eigenlijk mee kan doen dat weten we nooit, daarom hebben we ons samen opgegeven'. Han de Kroon van Groente Vers heeft alle groenten voor de workshop geleverd. Hij legt uit dat barbara kruid en mosterd-spinazie, wat niet vaak in de winkel te koop is, ook door spinazie en waterkers vervangen kan worden, mochten de deelnemers thuis de recepten nog na willen maken.

Jessie (23) en Vera (22) maken samen het dessert van rauwe cranberry, sinaasappel en munt geserveerd met ricotta. Een gerecht waarvoor Samuel Levie, organisator van de keuken hier op het Food Film Festival, zelfs even langskomt om een hapje van te proeven. De twee studentes koken normaal altijd Mediterraans en Marokkaans en grijpen deze workshop aan om hun kennis van de Hollandse groente op te spicen.

Het resultaat is een lange tafel vol schalen met dampend en knisperend groen en rood, 'een buffet a la Yolanda', noemt de chef het. 'Ik stel voor dat jullie nu allemaal gaan proeven van het resultaat dat jullie als fantastisch team op tafel hebben gezet!'.

Bekijk meer foto's op Flickr Deel via Hyves


Reageren