Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Ambachtelijke markt in voorjaarszon

Het weer had niet beter kunnen zijn op deze mooie tweede dag van het Food Film Festival. Een stralende voorjaarszon verwarmt het plein voor Studio/K, waar de lome sfeer van een vrolijke zondagsmarkt hangt. Naast het overvolle terrasje heeft een tiental ondernemers hun kraam opgezet voor de ambachtelijke markt. Festivalbezoekers slenteren van kraam naar kraam waar ze onder andere 'vin naturelle' en Franse worst met eekhoorntjesbrood kunnen proeven.

De worst is afkomstig van Elleke Palmen, eigenaresse van La Maisson du Saucisson. De meeste producten in haar winkel komen uit de Auvergne of de Haute-Savoie en haar assortiment bevat bijvoorbeeld venkelworstjes, gerookte knoflook en confit de canard. Allemaal typische Franse producten. Haar liefde voor Frankrijk stamt al vanuit haar jeugd, "toen ik vaak met mijn ouders in Frankrijk op vakantie ging.” De echte aanrader van de dag is volgens Elleke een rond kogelworstje met groene peper.

Een halve meter verder bevindt zich de kraam van kookboekhandel Jonah Freud. Daar wordt dit weekend onder andere een bijzonder kookboek van Sofia Loren geveild. Een gewild item, voornamelijk vanwege de geweldige cult-foto's in het boek, die laten zien hoe sexy eten kan zijn. "Het huidige bod is al 75 euro, maar er kan nog tot morgen geboden worden” aldus de verkoopster, bij wie de boeken als warme broodjes over de toonbank gaan.


Even verderop staat een vrolijke verkoper te vertellen over zijn appels en peren, welke allemaal niet verder dan 50 kilometer van het plein geteeld worden. Het bedrijf Willem & Drees heeft namelijk als doelstelling om zo min mogelijk met zijn fruit en groente te slepen. Supermarkten als C1000 en Super de Boer maken al gebruik van hun diensten. Hongerige bezoekers kunnen hier voor 50 cent een blozend appeltje uit de mand plukken.

Maar ook alle producten van de pittige Hottie Sambals van Sita komen uit Nederland: 'Mensen verwachten het vaak niet, maar wij hebben een prima klimaat om een goede hete peper te telen.' Naast de oude vertrouwde rode maakt ze ook speciale sambals van aardappels of massala. Haar eigen favoriet is de paprika-laos sambal, 'heerlijk in een bak rijstnoedels of juist gewoon in een gehaktballetje.'

En voor wie de borreltijd al aangebroken is kan naar het kraampje van Vleck wijnen. Zij importeren 'vin naturelle',  dat zijn wijnen die direct van de boer uit Frankrijk komen. Bij het verbouwen maar ook bij het verwerken wordt zo min mogelijk ingegrepen in de natuurlijke processen. 'Eigenlijk een soort biologisch PLUS', aldus de man achter de kraam. 

Genoeg reden dus om, als je hier nog niet op het plein zit te genieten, onmiddellijk op de fiets te springen en een hapje, een drankje of misschien nog wel een van de gewilde filmkaartjes te komen bemachtigen.

Bekijk meer foto's op Flickr Deel via Hyves


Reageren