Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Officiële opening Food Film Festival

  Officiële opening Food Film Festival

In een bomvolle filmzaal in Studio/K werd op vrijdagavond het Food Film Festival officieel geopend door initiatiefnemers Helen Kranstauber en Joris Lohman. "Deze avond is heel bijzonder. We hebben er een jaar lang aan gewerkt. Het is haast onwerkelijk” aldus een ietwat nerveuze Helen. "We hadden een festival voor ogen waarmee we jongeren en mensen weer meer in contact wilden laten komen met voedsel. We zien steeds vaker dat mensen zijn vervreemd van hun eten. En wat is dan een betere vorm om dit thema aan de kaak te stellen dan een film festival? Film is zo'n krachtig medium.”

Het idee voor het Food Film Festival ontstond een jaar geleden; "aan de keukentafel bij Helen thuis”, beschrijft Joris. "Alle dingen die we die avond hebben bedacht zijn eigenlijk waarheid geworden, en zelfs nog wel meer.” "Voor mij is het Food Film Festival het bewijs van het feit dat je met een goed idee, een deadline en de inzet van een enthousiaste groep mensen echt wat kan bereiken, en misschien zelfs de wereld wel een beetje kan veranderen.”

De openingsfilm van het festival Goddelijk Varken van regisseur Hans Dortmans, sluit schitterend aan bij het tegengaan van het gevoel van vervreemding ten opzichte van eten dat Helen en Joris beschrijven in hun openingsspeech. Terwijl steeds minder mensen weten waar hun eten vandaan komt, of dat hun karbonade überhaupt ooit een levend wezen is geweest, volgt de documentaire het varken Doris dat in de tuin van slager Zwetsloot leeft. Op deze manier schetst de film op een grappige en haast ontroerende manier de relatie van de slager met zijn slachtoffer, en van de mens met zijn voedsel. Een waardige opener van het Food Film Festival en een mooie aftrap voor een weekend vol geweldige food films.

Bekijk meer foto's op Flickr Deel via Hyves


Reageren