Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

De toekomst van vlees: het Grote VLEES debat

  De toekomst van vlees:    het Grote VLEES debat

Kunnen we nog wel blijven vleeseten? Het is slecht voor alles: de volksgezondheid, het armoedeprobleem, dierenwelzijn, het milieu en meer. Maar het ziet er niet naar uit dat de wereldwijde vleesconsumptie zal afnemen, integendeel. Jonge vleesprofessionals discussiƫren daarom met opiniemakers over de toekomst van vlees tijdens het Grote VLEES debat.

Door de groeiende welvaart in opkomende economieƫn als China en India zal de wereldwijde vleesconsumptie de komende jaren sterk toenemen. In het Westen merken we ondertussen steeds sterker dat de huidige productie van dierlijke eiwitten (vlees en zuivel) niet houdbaar is. Problemen op het gebied van dierenwelzijn, eerlijke verdeling, milieuvervuiling, grondgebruik en in toenemende mate ook gezondheidsrisico's zijn sterk verbonden met de huidige productie en consumptie van vlees en vragen om oplossingen.

Productie
Het Food Film Festival heeft daarom een groep jonge professionals uit de hele productieketen uitgenodigd om met opiniemakers te discussiĆ«ren over de toekomst van vlees.  Tom van Horrik is boer, Paul Jansen staat iets verderop in de keten: werkt bij VION - de grootste vleesbedrijf van Europa. Nog verderop staat Corine Holtmaat, die werkt voor Keurslagers Nederland. David Klingen, tenslotte, is zelfstandig adviseur duurzaamheid in de retail. Allemaal zijn ze onderdeel van de productieketen, maar hoe gaan ze om met de groeiende maatschappelijke kritiek? Waar zien zij mogelijkheden en tegen welke knelpunten (in de keten en daarbuiten) lopen zij op?

Geweten
Terwijl de vleesproducenten daarover discussiƫren, worden zij nauwlettend in de gaten gehouden door 'het geweten' van de maatschappij. Daarvoor nodigde het Food Film Festival verschillende maatschappelijke actoren uit: Tofik Dibi is Tweede Kamerlid voor GroenLinks en vertegenwoordigt (een deel van) de politiek. Lisette Kreischer (VeggieRose & Veggie in Pumps) is een kritische consument. De wetenschap wordt belichaamd door Kimo van Dijk, onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen. Jacqueline van Lieshout is DetoxCoach en schrijfster van het boek 'In 28 dagen van gifbelt naar tempel' en vertegenwoordigd dus volksgezondheid. Last but not least: het milieu wordt verdedigd door Hugo Hooijer, campagnevoerder bij Milieudefensie.

Dit debat is gratis toegankelijk voor iedereen (die op tijd binnen is, want vol = vol). Naast het debat is er een vleespubquiz, een voedselmonoloog van Emma Bruns (NRC.next), de gesproken 'column blik op 2050'  van Hiske Versprille (hard//hoofd) en er zijn hapjes van de Vegetarische Slager. Kijk hier voor een uitgebreide beschrijving en meldt je hier aan voor dit event.

Bekijk meer foto's op Flickr Deel via Hyves


Reageren