Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Masterclass wijn met Harold Hamersma op FFF

  Masterclass wijn met Harold Hamersma op FFF

Naar aanleiding van de speelfilm Bottle Shock geeft wijnschrijver Harold Hamersma tijdens het Food Film Festival een fijne wijnproeverij waar je Nieuwe- en Oude Wereldwijnen op hun merites kunt leren beoordelen. Want wat is een goede maaltijd zonder een goed glas wijn?

De Food Film Festival film Bottle Shock gaat over de grootste aardschok in de recente wijnwereldgeschiedenis. Op 24 mei 1976 kregen de Franse wijnconnaisseurs de schrik van hun leven toen na telling van hun eigen stemmen bleek dat ze massaal voor buitenlandse wijnen gekozen hadden. De Brit Steven Spurrier, tegenwoordig een gevierd wijnexpert, had de Franse wijnrechters uitgedaagd tot een blinde proeverij tussen de beste Cabernet-Sauvignons en Chardonnay’s uit Frankrijk en Californië. Tot ieders verbazing gingen de eerste prijzen in alle categorieën naar de laatste wijnregio - de absolute underdog. Wijnrechter madamme Odette Kahn zou nadien zo ontdaan zijn, dat ze op hoge poten haar stembiljet zou hebben teruggeëist en ze zou later beweren dat de proeverij vals was. Maar de geest was al uit de fles: sindsdien drinkt de wereld ook wijn die niet uit Frankrijk afkomstig is. Dat was daarvoor nauwelijks denkbaar.

Het Food Film Festival verzet zich tegen nationale voedseldogma’s – voedsel (én drank…) overstijgt nationale grenzen en verbroedert! – en heeft daarom wijnexpert Harold Hamersma gevraagd om de geïnteresseerde wijnliefhebber wat bij te leren. Hamersma schrijft wekelijks in het Parool over de beste, lekkerste en bijzonderste wijnen die hij tegenkomt. Of over drama’s van wijnen, want met wijn kan het alle kanten uit. De exacte Chardonnay uit Napa die in 1976 zo furore maakte, is niet meer te krijgen (en als ‘ie dat was, was ‘ie niet meer te drinken) maar in plaats daarvan gaat hij de deelnemers aan de Food Film Festival Masterclass wijn trakteren op een aantal speciaal geselecteerde Oude- en Nieuwe Wereldwijnen. Altijd al eens echt wijn willen leren proeven? Wees er dan alsjeblieft snel bij. De kaartjes zijn te reserveren vanaf 1 maart, maar op = op en er is maar één editie!

Bekijk meer foto's op Flickr Deel via Hyves


Reageren