Food Film Festival

Your Food Movement Studio K 18, 19 & 20 maart 2010
Dit is de website van het Food Film Festival 2011. De website van de 2012 versie vind je hier: Food Film Festival 2012
Ga pagina terug

Eat & Meet Arabia

Eat & Meet Arabia

Merijn Tol & Nadia Zerouali | 90 min
zondag 20 maart 13:00

Bismilla!

Welkom bij een culinaire ontdekkingstocht door de Arabisch-Mediterrane wereld. Een wereld die in het Westen veel te weinig bekend staat als de warme, gastvrije wereld vol geuren en smaken die het is. Een wereld voor duizend-en-één sprookjesachtige mezze´s (kleine gerechtjes) verrijkt met frisse kruiden, onbekende smaakmakers en alles van het Turkse winkeltje om de hoek waarvan u nooit wist wat het was.

Merijn Tol en Nadia Zerouali reisden door Marokko, Tunesië, Libië, Algerije (de Maghreb), Zuid-Turkije, Palestina, Israel, Libanon en Syrië (Midden-Oosten) Sicilië, Sardinië, Catalonië & Andalusië (Zuid-Europa), waar ze kookten en aten met lokale mensen. Ze beleefden geweldige avonturen en kwamen zo geïnspireerd terug dat ze het succesvolle kookboek Arabia schreven. Het vervolg Bismilla Arabia liet niet lang op zich wachten. In de Food Film Festival-workshop geven ze je een andere kijk op Arabische wereld : al kokende, pratende en proevende ontdek je de smaken van de kruidige Turkse kisir salade, pittige pistachespread, Palestijns/Israelische pompoenhummus, zelfgebakken pitabrood, geroosterde aubergine met labne en kappertjes en kruidige Saharathee. Lees meer over Arabia & Bismilla Arabia op het leuke blog van Nadia en Merijn.
 
Zoals alle workshops is ook Eat & Meet Arabia gekoppeld aan een festivalfilm, in dit geval zelfs aan twee films. Even voor het begin van de workshop kan je naar Iranian Cookbook. Hoewel Iran net iets buiten de Arabisch-Mediterrane wereld ligt, zijn de dolma's en bonen pilav die de vrouwen in deze film maken meer dan bekend terrein voor Merijn en Nadia. Iranian Cookbook biedt met een statische camera op de keuken en rustig vertellende koks een uniek cultureel inzicht in de Iraanse cultuur.

De tweede film die verbonden wordt aan deze workshop is Jaffa: the Oranges Clockwork. Dit politieke essay gaat in op de symbolische betekenis van voedsel, in dit geval de Jaffa-sinaasappel. Aan de hand van de veranderende connotaties die aan de zuidvruchten uit Jaffa, een eeuwenoude stad in Palestina, worden verbonden, legt filmmaker Eyal Sivan uit hoe ook de sinaasappel inzet van het allesconsumerende conflict tussen Israel en de Palestijnen werd. Merijn en Nadia reisden veel door de regio en kennen het recept van een verzoenende Jaffa-sinaasappelsalade.

Meld je hier aan voor dit event op facebook!