Strijd om de Weide

Strijd om de Weide
Talkshow | Andrea van Pol | 105 min | Nederlands gesproken
Zondag 11 mei | 13.30 uur | Machinegebouw
In samenwerking met Vogelbescherming Nederland
Dit event is ook op zondag vanaf 13.30 uur via livestream te volgen op de homepage.
 
Er vindt een haast onzichtbare strijd plaats in het Nederlandse landschap. Waar gezocht wordt naar intensivering en opschaling van landbouw en melkveehouderij, blijft steeds minder plaats over voor biodiversiteit. Wie betaalt er voor een gezonde natuur en het behoud van soorten? Samen met Vogelbescherming Nederland zoeken we uit wat biodiversiteit voor burgers betekent en wie hier verantwoordelijk voor is.
 
Sinds 1700 is de biodiversiteit in Nederland met 85% verminderd, en dat proces is nog steeds gaande. Tegelijkertijd groeit de wereldbevolking, waarmee mondiale voedselvoorziening een toenemende uitdaging wordt. De manier waarop wij ons landschap inrichten is bepalend voor beide ontwikkelingen; ergens tussen vrije natuur en megastal moeten wij de koers bepalen. Grof gesteld moeten we kiezen tussen goedkope melk of gezonde grutto’s. De hamvraag is: hoe graag willen wij gezonde natuur? En zijn wij bereid om daar voor te betalen?
 
Onder leiding van Andrea van Pol onderzoeken we het spanningsveld tussen behoud van biodiversiteit en het voeden van een groeiende wereldbevolking. We grijpen de campagne Red de Rijke Weide aan als casus waarin voedselproducenten soortenrijkdom gaan waarborgen.
 
Kijk hieronder de registratie van het evenement terug, met dank aan Engage TV

Strijd om de Weide - FFF 2014 from Food Film Festival on Vimeo.

 
Andrea van Pol

Presentator Andrea van Pol was van 2007 tot 2010 het gezicht van 'Vroege Vogels' bij de VARA. Daarna was ze verslaggever bij De Slag om Nederland van de VPRO en werkte ze voor AVRO KUNSTUUR. Dit jaar is ze iedere zondag te horen op RTVNH met het radioprogramma Zondagsgasten. Ook werkt ze als dagvoorzitter bij uiteenlopende congressen.

Prof. dr. Louise Vet

Louise Vet studeerde af aan de Universiteit Leiden in de ecologie van plant en dier. In 1984 promoveerde ze aan dezelfde universiteit op een onderzoek naar parasieten. Sindsdien doet Louise met name onderzoek naar het gedrag en de evolutie van insecten. Momenteel is ze buitengewoon hoogleraar evolutionaire ecologie aan Wageningen Universiteit en directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

Stijn van Gils

Stijn van Gils is promovendus bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Daar onderzoekt hij hoe we natuur kunnen gebruiken om de landbouw duurzamer én productiever te maken. Daarnaast is Stijn één van de dokters uit de praktijk van Dokter Ecologie, een fictief personage van het NIOO-KNAW.Dokter Ecologie heeft een vernieuwende oplossing voor elk probleem. Hij haalt het antwoord op elke vraag direct uit de natuur.

John Hilhorst

John Hilhorst runt in Laag Keppel samen met zijn ouders een melkveebedrijf met 100 melkkoeien. Daarnaast is John werkzaam als assistent accountant bij een adviseurs en accountantsbureau. Sinds september 2012 vervult John de functie als voorzitter van het dagelijks bestuur van NAJK.

Jan Willem Straatsma

Jan Willem Straatsma is lid van het sustainability office FrieslandCampina, dat het duurzaamheidsbeleid coördineert op basis van 4 pijlers: gezonde voeding, verduurzamen supply-chain, verduurzamen coöperatie (primaire sector) en het ontwikkelen van een duurzame zuivelketen in Azië/Afrika. Daarnaast is Jan Willem lid van de regiegroep Uitvoeringagenda Duurzame Veehouderij en betrokken bij convenant Schoon en Zuinig Agrosectoren.

Grietsje Hoekstra

Na een studie Rurale Sociologie aan Wageningen Universiteit heeft Grietsje verschillende banen in het agrarisch onderwijs gehad voordat ze bij CONO Kaasmakers terecht kwam. CONO Kaasmakers, bekend van de Beemsterkaas, is een zuivelcoöperatie met 470 aangesloten melkveehouders. Inmiddels werkt ze bijna 4 jaar bij CONO Kaasmakers en sinds begin 2013 is ze manager duurzaamheid. Grietsje is erg trots op haar veehouders, ‘pure mensen met passie voor koeien’.


Niels Willems

Partner van strategisch marketingadviesbureau Business Openers. Zijn specialiteit is marketing van missionaire start-ups en maatschappelijk betekenisvolle projecten. Niels heeft veel ervaring in positionering, strategie, innovatie en (wat anderen noemen) 'duurzaamheid'. Volgen Niels moeten burgers bij de overheid en bij het bedrijfsleven het kaas terug van het brood eten.
Joost Hartog

Joost Hartog, politicoloog, is sinds 2007 campagnecoördinator bij Vogelbescherming Nederland. De afgelopen jaren bouwde hij Beleef de Lente op, de populaire website met vogelwebcams. Sinds 2011 organiseert hij de campagne Red de Rijke Weide, waarmee Vogelbescherming het leefgebied van weidevogels wil redden. Joost is ervan overtuigd dat boeren en consumenten een gezamenlijk belang hebben bij meer biodiversiteit in de landbouw: goed product, rijk landschap en eerlijk inkomen.