workshops - proeven

Zout van de Wereld

Zout van de Wereld

Jeroen van Wieren | 24,50 euro | 120 min | Nederlands gesproken
Voorstelling: zondag 11 mei 20:00 | De Grote Studio

Het meest gebruikte ingrediënt in de keuken, maar bijna niemand besteedt er aandacht aan: zout. En dat terwijl er veel te leren valt over vele verschillende soorten zout. Je kunt het op allerlei manieren gebruiken en verschillende soorten combineren met verschillende ingrediënten.

Tijdens de zoutproeverij zul je dingen leren die je je daarvoor nog niet eens afvroeg. Wat voor soorten zout zijn er? Waar komen ze vandaan en hoe worden ze gewonnen? Smaakt zout uit de bergen hetzelfde als zout uit de zee? En kun je zout ook zelf maken?

Jeroen van Wieren van zoutwinkel Salsa Mentum weet alles van zout. Na als kok in verschillende Amsterdamse restaurants te hebben gewerkt (onder andere het Amstel Hotel, De Doffer en Van de Kaart)  raakte hij geïnteresseerd in de verschillende zoutsoorten. Waarom gebruikten ze bij Van de Kaart voor nazouten alleen maar Fleur de Sel? Toen Jeroen zich eenmaal in zout begon te verdiepen, ging er een wereld aan zoutsoorten en mogelijkheden voor hem open. Zout is niet één ding, het is een veelvormig ingrediënt dat verschillende culinaire toepassingen kent.
 
Tijdens de proeverij zal Jeroen je leren hoe je een Hollandse Blauwhoender (van Hoenderspecialist Paul de Wit & Zn.) kunt bereiden in een zoutkorst. Je proeft, je voelt en je bekijkt de veelzijdigheid van verschillende zoutsoorten en je krijgt verschillende combinaties te proeven. Zoutkristallen in alle maten en kleuren zullen de revue passeren, en de mogelijkheden per zoutsoort worden uitgelegd. Want zout voor op je eitje is natuurlijk niet hetzelfde als zout voor een zoutkorst. Een ding is zeker: dit is geen flauwe workshop. 

Wil je nog meer weten over zout? Dan is de documentaire My Name is Salt een aanrader.

Deel dit programma


Ga terug naar het workshops - proev programma


blog comments powered by Disqus