Nieuws

Food Film Network

Food Film Network

Na het bezoeken van food en film festivals in Madrid, Liverpool en Dubrovnik hing er opeens een fantastisch plan in de lucht. Om elkaar te steunen en van elkaar te leren zijn we bezig om een internationaal netwerk op te zetten: het Food Film Network (FFN).

Er ontstaan de laatste jaren steeds meer festivals rondom food en film. Niet alleen omdat er meer films en documentaires over eten worden gemaakt, ook omdat voedsel steeds belangrijker wordt en steeds meer mensen vragen stellen over wat er op hun bord ligt. Wereldwijd zijn er verschillende festivals en een aantal daarvan zijn geïnspireerd op ons eigen Food Film Festival. Daar zijn we best een beetje trots op. Want hoe meer hoe beter, vinden wij natuurlijk. 
 
Afgelopen jaar bezocht een team van het Food Film Festival drie buitenlandse festivals om de evenementen en de mensen daarachter te leren kennen. Ondanks dat elk festival verschillend is, hebben ze hetzelfde streven als ons eigen Food Film Festival: mensen bewuster maken van wat ze consumeren door middel van films en eten. In Madrid speelt het festival zich af in een filmzaaltje waarin tegelijkertijd ook wordt gekookt, Liverpool gebruikt voor het festival de hele stad en in Dubrovnik is het festival voornamelijk buiten en draait het om presentaties.
 
Tijdens de bezoekjes werden de onderlinge banden zo sterk dat het Food Film Festival-team op het idee kwam om de festivals aan elkaar te verbinden om elkaar te kunnen helpen. Want conceptueel, inhoudelijk en op het gebied van duurzaamheid kunnen we veel van elkaar leren. En elkaar inspireren natuurlijk. Het Food Film Network was geboren.

De rol van het netwerk is het best samen te vatten als coördinerend. Het gaat om het vinden van common ground tussen de festivals die het netwerk gaan beginnen: het Food Film Festival Amsterdam, Kinookus in Dubrovnik, Film & Cook in Barcelona en Madrid, Food for Real in Liverpool en Krachtvoer in België. Tegelijkertijd kan het netwerk nieuwe festivals ondersteunen bij het opzetten; er zijn al contacten met een festival in Oekraïne en twee in Zuid-Afrika. Ook met het bestaande Food Film Festival in New York zijn warme banden. In de toekomst hoopt het netwerk zelfs jonge filmmakers te kunnen helpen met het maken van food films. Het lijkt ons geweldig om nieuw talent te kunnen ondersteunen bij het vertellen van hun verhaal over voedsel. 

De echte aftrap van het Food Film Network gaat plaatsvinden tijdens het Food Film Festival in Amsterdam. Dit zal zowel voor als achter de schermen zichtbaar en voelbaar zijn. Hierdoor zal het festival een internationaal festivaltintje krijgen. 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus