Amsterdam Voedselstad

Amsterdam Voedselstad

Talkshow | Linda Vermaat | 105 min | Nederlands gesproken
Vrijdag 9 mei | 15.00 uur | Machinegebouw
Dit event is ook op vrijdag vanaf 15.00 uur via livestream te volgen op de homepage.

 
Amsterdam heeft sinds begin dit 2014 een Voedselvisie. Dat is een Voedselagenda voor de stad waarin dwarsverbanden worden gelegd tussen thema’s als volksgezondheid, milieu, economie en educatie. De gemeente Amsterdam en het Food Film Festival nodigden tien hoofdstedelijke voedselondernemers die het voedsellandschap van de stad vormen. Met prikkelende en originele verhalen tonen zij hun passie voor verandering en voedsel. Laat je verrassen, verwarren en inspireren!

Tijdens dit event presenteerde de Piet Eilander, adjunct directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam de nieuwe Voedselvisie. De gemeente wil meer ruimte geven aan ondernemende initiatieven van Amsterdammers, met de nadruk op stadslandbouw, duurzaamheid en educatie.

En aan innovatieve food startups en ondernemers is in Amsterdam geen gebrek. Van jonge producenten die de ambachten herontdekken, tot ondernemers die willen werken met lokale afzet en inkoop. Maar innovaties hebben naast de tomeloze inzet van de initiatiefnemer ook een netwerk nodig. Food Film Festival bracht in samenwerking met de gemeente inspirerende voedselondernemers en -initiatiefnemers bijeen. Hoe hebben zij het opgepakt als vernieuwend voedselondernemer en hoe kunnen wij hen verder helpen?

In een serie korte pitches vertellen de ondernemers over hun initiatief, de rol van de stad en haar bewoners en de rol van de lokale overheid. Dit evenement is een nieuwe impuls voor het hoofdstedelijk netwerk van uiteenlopende voedselinitiatieven.
 
Hieronder de registratie van het evenement, dankzij Engage TV.
 

Amsterdam Voedselstad - FFF 2014 from Food Film Festival on Vimeo.

Maak hieronder nader kennis met de pitchende Voedselondernemers!! 

Linda Vermaat - Moderator
Ok, Linda is geen voedselondernemer, maar ze weet wel alles van voedsel en van de rol die kleine ondernemers spelen in het grote geheel. Ze was betrokken bij veel acties van de Youth Food Movement en het Food Film Festival en is een van de oprichters van Professional Rebel. Met dat bedrijfje organiseert zij tours langs jonge bedrijven en adviseert hoogopgeleide jongeren over het ondernemerschap. Geen betere persoon om deze middag in goede banen te leiden!
Jerrey Gontscharoff - Chef
Jerrey is chef van Oldschool, een jong restaurant in een oud schoolgebouw vlakbij de RAI. Jerrey werkt alleen met producten waar hij het verhaal van kent. Het meeste haalt hij daarom uit de directe omgeving van Amsterdam. Bovendien zetten hij en eigenaar Waldy Brewster het gebouw in: ze verbouwen kruiden en groenten op het dak en halen hun eieren vlakbij uit het miniRondeel, een diervriendelijke kippenhouder die een showcase op het Oldschool-terrein heeft.
Maartje Nelissen - Ondernemer
Samen met oprichter Lotte Wouters, leidt Maartje The Food Line-up. Voortgekomen uit de zorg over het beperkte voedselaanbod op festivals, regelt dit bedrijf goed eten op festivals, evenementen en eigenlijk overal waar je wilt. Overal waar street food te koop is, wil The Food Line-up impact creëren en mensen op grote schaal weer goed en ambachtelijke eetmogelijkheden geven.
Guido van Staveren van Dijk - Ondernemer
Moyee koffie is niet fair trade. Moyee is fair chain. Dat betekent dat de koffie die Moyee verkoopt niet alleen wordt geëxporteerd uit het land waar het verbouwd wordt, maar dat het daar ook wordt gebrand, verwerkt en verpakt. Want daarvan wordt koffie meer waard. Zo komen de inkomsten dus terecht bij de mensen die het produceren en niet bij grote im- en exporteurs.
Coosje Dijkstra en Hanneke Noordam - Wetenschappers
Obesitas wordt letterlijk een steeds groter probleem. Mensen eten ongezond en dat maakt ze te dik en ziek. Coosje en Hanneke werken op de VU aan een manier om te evalueren hoe 'goed-voedselinitiatieven' bijdragen aan een gezondere stad. Dus eigenlijk kijken ze of de projecten van de mensen die op deze pagina staan ook effect hebben op de volksgezondheid. Reuze belangrijk dus!
Diana Wind - Burger
Diana had met haar buurtgenoten een goed idee. Een grote kas bouwen op het landje naast poptempel Paradiso. Een prachtige locatie tussen het Rijksmusem en het Leidseplein, maar het ligt al jaren braak. Geïnspireerd door Rijksmuseum directeur Wim Pijbes' idee om in een kleine kas oude voedselgewassen te gaan telen, dachten de initiatiefnemers van de Rijkskas het groter aan te pakken. In dit razendspannende concept komen culturele geschiedenis, high tech, educatie en toerisme samen. Een cadeautje voor de stad.
Esther Baukema - Docent
Als je het aan Esther vraagt, gaat het hele basisonderwijs op de schop. De meeste standaardvakken op de basisschool zou je moeten combineren met: eten. Reken maar eens uit hoeveel wortels je nodig hebt voor een soep van 30 personen! Met haar educatieprojecten De Smaak te Pakken en Mijn Eten betrekt ze kinderen bij de totstandkoming van hun eten. Eten zaaien, groeien en daarna koken. Want het is die kennis die uiteindelijk zelfverzekerde, gezonde thuiskoks maakt.
Philip van Traa - Ondernemer
Met zijn bedrijf GrownDowntown wil Philip landbouw naar de stad krijgen. Dat is hartstikke hard nodig, want de meeste stedelingen hebben a) geen flauw idee waar hun eten vandaan komt en b) er is enorm veel nodig om de stedelingen dagelijks van voedsel te voorzien. Bovendien is er ontzettend veel ruimte in de stad waar je met een beetje creativiteit landbouw kunt bedrijven. Wat dacht je bijvoorbeeld van al die lege kantoren?
Sietske Klooster - Designer
Sietske is ontwerper van nieuwe omgangsvormen. En ze is gefascineerd door melk. Amsterdam wordt omgeven door weilanden waar melkvee op graast. De stad heeft daarom een eeuwenoude relatie met melkproductie. Vroeger kwam bijna al die melk door de stad, maar tegenwoordig gaat het meeste naar fabrieken en vandaar naar supermarkten en andere producenten. Sietske wil met haar projecten de Melksalon en de Melkwegen de relatie van stad en ommeland op een bijzondere manier herstellen én vernieuwen.
Sarriel Taus - Marktmeester
Wat doe je als je ziet dat alle kleine voedselondernemers - de groenteboeren, de slagers en de bakkers - uit je buurt verdwijnen? Niet naar de supermarkt gaan, maar je eigen goede voedselvoorziening organiseren. Sarriel begon met buurtgenoten de biologische Zuidermarkt. Want een stad is naast een plek om te wonen ook de plaats om eten te verhandelen.

Sascha Landshoff - Kunstenaar
Sascha is een kunstenaar die mensen anders naar voedsel wil laten kijken. Hij maakte eerder furore met de Tostifabriek, waarbij hij met een groep vrienden gedurende een jaar keek wat er allemaal nodig was om een tosti te maken. Graan verbouwen, koeien melken, kaas maken, biggetje slachten... alles gewoon zelf doen, in de stad. Met zijn nieuwe project de Amsterdamse Conservenfabriek wil hij de stedeling de zowel praktische als esthetische waarde van het conserveren laten zien. Blik maar in!
Jan Willem Bosman Jansen - Ondernemer
Je hebt vast wel eens gehoord van het 'sluiten van kringlopen'. Dat is wat Jan Willem doet. Want je verwacht het misschien niet, maar je koffieprut - dat wat er overblijft als je koffie hebt gezet - is een geweldige voedingsbodem voor paddestoelen. En paddestoelen kan je hartstikke goed eten. Met zijn bedrijf Gro-Holland recycled Jan Willem de koffieprut van Amsterdamse horeca. En maakt van de paddestoelen onder andere bitterballen. En die kan je proeven bij de borrel na het evenement!