Keynote Joel Salatin

Keynote Joel Salatin
Keynote | 120 min | Engels gesproken
Zondag 11 mei | 20.00 uur | Machinegebouw 
Dit event is ook op zondag vanaf 20.00 uur via livestream te volgen op de homepage.
 
Hij is de meest innovatieve boer ter wereld volgens Time Magazine, speelt een belangrijke rol in de documentaire Food Inc. (2008) en is een grote inspiratiebron voor invloedrijke journalisten als Michael Pollan. De Amerikaan Joel Salatin is keynote spreker op het Food Film Festival. 

Het is misschien wat ongebruikelijk, een boer op tournee. Maar Joel Salatin is geen gewone boer, hij heeft een missie. De Amerikaan gelooft niet dat de natuur hoeft te lijden onder een gezonde economie en andersom: je kunt een winstgevend agrarisch bedrijf runnen zonder de natuur daarvoor op te offeren. Hij is ervan overtuigd dat je voldoende voedsel van het land kunt halen en tegelijkertijd de aarde kunt voeden. Anders dan je zou denken, is Salatin geen kleinschalige biologische boer, zijn Polyface Inc. boerderij in Virginia is een winstgevend bedrijf met meer dan tien mensen in dienst en een omzet van twee miljoen dollar per jaar. 

Elke dag een andere saladebar
Salatin noemt zichzelf ‘grass farmer’, omdat alles op zijn land draait om het zo gezond en vitaal mogelijk houden van het gras. Alles begint met gras, vindt hij. Zijn mobiele kippenstal met 500 kippen verplaatst hij elke dag naar de plek waar de koeien een paar dagen daarvoor het gras maaiden. De kippen doen zich hier tegoed aan de larven en wormen in de koeienvlaaien, zetten deze om in proteïnen en voeden op hun beurt het gras weer met hun mineraalrijke uitwerpselen. De koeien zijn dan allang weer aan het schransen van een andere ‘salad bar’, want ook de kudde wordt elke dag verplaatst naar een ander grasveld. En zo draagt elk dier, van varken tot konijn en van legkip tot koe, op zijn eigen manier bij aan het bijzondere agro-ecosysteem. 

Beyond organic
Tijdens het Food Film Festival zal Salatin in een inspirerende keynote vertellen over zijn holistische manier van boeren. De Amerikaan pleit niet voor kleinschalig en biologisch boeren, maar voor ‘beyond organic’ en hoopt hiermee een verandering in denken over de landbouw en het voedselsysteem teweeg te brengen. Zijn ideeën worden door steeds meer boeren en niet-boeren opgepikt. Want ook innovatieve ondernemers en dwarsdenkers kunnen zich vinden in Salatins kijk op de wereld. Zijn boerderij in Virginia trekt als een soort pelgrimsoord jaarlijks duizenden bezoekers overal vandaan. Niet voor niets wordt hij de ‘rockster van de agrarische wereld’ genoemd. En dat verdient best een tournee. Alleen hoef je voor deze rockster (nog) geen uren in de rij te staan.

De key-note die Joel Salatin op het Food Film Festival zal geven, is onderdeel van een driedaags bezoek aan Nederland waarbij de boer spreekt tijdens de debatreeks It’s the food, my friend en een masterclass landbouw en ondernemen geeft.