workshops - proeven

Sterke Verhalen: Jenever

Sterke Verhalen: Jenever

Alwine van Winsen | 34,50 euro | 120 min | Nederlands gesproken
Voorstelling: zondag 11 mei 19:30 | Mister Kitchen

Oude en jonge jenever zijn een typische specialiteit van de lage landen. De oude vorm van korenwijn die door de toevoeging van jeneverbessen medicinaal moest zijn, werd in de 17de eeuw populair onder de heerschappij van Willem III. De sterke drank is omgeven door verhalen die tijdens deze workshop tot leven gewekt worden. 

Tegenwoordig is jenever als volksdrank niet meer weg te denken uit een bruin café. Zowel graanjenevers als jenevers gemaakt uit het zuiverdere ethylalcohol worden gedronken door liefhebbers. Of, om snel te ontspannen een kopstootje. 
 
Het rijke verhaal van jenever heeft een eigen plekje gekregen in het Jenevermuseum in Schiedam. Op het FFF zal eigenaar Alwine van Winsen samen met de stoker van het museum verschillende soorten Hollandse jenever laten proeven. Tijdens de proeverij komen de mooiste verhalen aan bod; van de historie tot de productieprocessen en de verschillende soorten. Graanjevener, de ‘oude’ variant van jenever, komt bijvoorbeeld dicht in de buurt van de jenevers uit de zeventiende en achttiende eeuw. 
 
Naast het proeven zal er ook een simpel gerecht gekookt worden met jenever als ingrediĆ«nt: uiensoep, met de huisgestookte Old Schiedam - een bijzonder product, dat hoog gewaardeerd wordt en tot de Ark van de Smaak van Slow Food behoort. Deze workshop is voor iedereen die nieuwsgierig is naar de oude volksdrank en deze neut wil leren waarderen.  



Deel dit programma


Ga terug naar het workshops - proev programma


blog comments powered by Disqus