Alle Workshops

Hieronder vind je hier alle workshops van A tot Z.

Sterke Verhalen: Jenever

Alwine van Winsen | 120 min
Oude en jonge jenever zijn een typische specialiteit van de lage landen. De oude vorm van korenwijn die door de toevoeging van jeneverbessen medicinaal moest zijn, werd in de 17de eeuw populair onder de heerschappij van Willem III. De sterke drank is omgeven door verhalen die tijdens deze workshop tot leven gewekt worden. 

Zout van de Wereld

Jeroen van Wieren | 120 min
Het meest gebruikte ingrediënt in de keuken, maar bijna niemand besteedt er aandacht aan: zout. En dat terwijl er veel te leren valt over vele verschillende soorten zout. Je kunt het op allerlei manieren gebruiken en verschillende soorten combineren met verschillende ingrediënten.

Fermenteren kun je leren

Pepijn Schmeink & Remco van Erp | 120 min
Kimchi, yoghurt, wijn, zuurdesembrood, kombucha en zuurkool. Op het eerste gezicht klinkt het misschien als een vreemd rijtje, maar ze hebben één ding gemeen. Allemaal zijn ze een voorbeeld van gefermenteerd voedsel. 

Global Cuisine: Chinese Dumplings

Maggie Xu | 120 min
Jiaozi (in het Engels dumplings) zijn onmisbaar in China. Al vanaf de Han dynastie maakt de snack van gevuld deeg deel uit van de Chinese keuken. Wie de eetcultuur wil doorgronden, moet dus Jiaozi proeven. Veelgeprezen Dumpling lady Maggie maakt ze op bestelling.

Global Cuisine: de Indische Keuken

Eduard Roesdi & Renske Walsarie Wolff | 120 min
Indisch of Indonesisch, wat is nou ook alweer het verschil? Indisch eten komt uit de oude kolonie Nederlands-Indië en is daardoor een combinatie van keukens, een beetje fusion van Hollandse en Indonesische gerechten. Hoe het ook zij, een ding weten we zeker: Nederlanders zijn dol op de Indische keuken. 

Global Cuisine: Marokkaanse Couscous

Merijn Tol | 120 min
Een lichte maaltijd, veel groente, warme specerijen en een Noord-Afrikaanse basis: couscous is tegenwoordig een populair alternatief voor rijst of pasta. In deze workshop leer je hoe je couscous het allerlekkerst klaar kunt maken.

Global Cuisine: Peruaans Buffet

Alberto Zapata | 120 min
Na Scandinavië is een nieuw gastronomisch Mekka in opkomst: Peru. Steeds meer mensen verdiepen zich in de eetcultuur waarop de Inca’s belangrijke sporen achter lieten. De keuken is de laatste tijd volop in ontwikkeling. In deze workshop leer je een traditioneel Peruaans gerecht te bereiden en de herkomst van een aantal key ingrediënten en gerechten kennen. 

Global Cuisines: Surinaamse Roti

Patrick Rechards | 120 min
De Surinaamse keuken is ontstaan uit een mengelmoes van culturen: Creools, Hindoestaans, Javaans, Chinees, Hollands, Joods, Portugees en Indiaans. Het bekendste gerecht is natuurlijk roti. Dit maken we niet zo vaak zelf, want de roti van de Surinaamse toko op de hoek is meestal onovertroffen. 

Global Cuisines: Zweeds Smörrebröd

Rikard Andersson | 120 min
Dat Scandinavië gastronomisch een belangrijke plek is weten mensen al jaren. Maar achter het ontstaan van grensverleggende zaken als Noma zit een enorm simpele, maar toch zeer bijzondere keuken. Een van de meest bekende ‘gerechten’ is het Smörrebröd; eigenlijk een soort boterham met beleg, die geheel zelf wordt gemaakt. 

Goede Vis van Kop tot Graat

Goede Vissers en Geert Burema | 120 min
Visliefhebbers opgelet! Wil je eens niet ongeïnspireerd een visje uit de plastic verpakking van de supermarkt halen, maar echt leren hoe je een vis schoonmaakt en daarna lekker bereid? Dan is dit dé workshop voor jou.

Het Hele Eiereneten

Chris Naylor | 120 min
Een goede kok herken je aan zijn omelet. Dat klinkt misschien vreemd, maar het simpele ei is voor veel topkoks een bron van inspiratie. In deze workshop laat sterrenchef Chris Naylor zien waarom eieren geweldig zijn. Van gepocheerd en scrambled tot de perfecte Hollandaise saus en luchtige soufflé: de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Het Nieuwe Koken

Jonathan Karpathios | 120 min
Chef-kok Jonathan Karpathios heeft een duidelijke missie. In zijn restaurant Vork en Mes kookt hij met wat de natuur hem aanbiedt en met groenten uit zijn eigen kwekerij. Jonathan predikt ‘het nieuwe eten’, écht eten volgens de seizoenen, met respect voor dier en milieu. 

Hoppaté

Brandt & Levie | 120 min
Een workshop voor waaghalzen! Samen met Brandt & Levie ga je paté maken. De core business van deze drie heren is worst. Droge worst, verse worst en pancetta van biologische, Baambrugse varkens. Alleen: na het maken van worst houden ze de lever, hart, tong en nier over. Paté is het ideale gerecht om de incourante delen van het varken te verwerken. 

Skills: Caesarsalade

Verschillende chefs | 60 min
Er is weinig zo lekker als een goede Caesarsalade. Volgens veel chef-koks kun je aan dit klassieke gerecht het niveau van de kok afmeten. Is het ei precies goed, de dressing op smaak en zijn de kruiden mooi fijn? In deze skillsworkshop leer je van een paar simpele basisingrediënten een perfecte Caesarsalade maken.

Stop Motion

Tessa van Grafhorst | 90 min
De kookworkshops zijn op het FFF elk jaar weer een gigantisch succes. Dit jaar dachten we: waarom niet een filmworkshop? Stop motion is een filmtechniek waarmee je stilstaande objecten tot leven kunt brengen. Door beelden frame voor frame op te nemen en deze achter elkaar af te spelen, krijg je een bijzonder cool effect.

De Kunst van de Slager

Erik Waagmeester en varkensroosteren.nl | 90 min
Altijd al de kunst van een échte slager willen bekijken? Tijdens deze demonstratie zal Erik Waagmeester van slagerij De Wit, een van de laatste ambachtelijke slagers in Nederland, laten zien wat de beste manier is om een dier uit te benen. En dat is indrukwekkend, geloof ons.

Global Cuisine: Modern Indian Classics

Abdul Yaseen | 120 min
Zeg eerlijk: hoeveel mensen ken jij die echt goed Indiaas kunnen koken? En dan bedoelen we zonder kant-en-klare pakjes tandoori-saus. De bekroonde Britse chef Abdul Yaseen is speciaal voor het FFF in Amsterdam om alle misvattingen over de Indiase keuken de wereld uit te helpen. 

Het Nieuwe Eten

Jonathan Karpathios | 90 min
Chef-kok Jonathan Karpathios heeft een duidelijke missie. In zijn restaurant Vork en Mes kookt hij met wat de natuur hem aanbiedt en met groenten uit zijn eigen kwekerij. Jonathan predikt ‘het nieuwe eten’, écht eten volgens de seizoenen, met respect voor dier en milieu. 

Smaak Proeven met Peter Klosse

Peter Klosse | 90 min
De basis van het culinaire genot is proeven. Het proeven van smaken is een basaal gegeven voor de meeste mensen. Toch kun je proeven, en kun je próeven. In dit seminar leer je dat laatste van niemand minder dan smaakprofessor Peter Klosse, oprichter van de Academie voor Gastronomie. 

The Culinary Bug Adventures of Ben Reade

Ben Reade | 60 min
Ben Reade is gastronomisch wetenschapper bij het Nordic Food Lab in Kopenhagen waar hij de gekste en meest innovatieve dingen met voedsel doet. Zo is hij momenteel op reis op zes continenten om de culinaire waarde van insecten te ontdekken. 

Wildpluk de Dag

Edwin Flores | 150 min
Je eigen eten verzamelen in de natuur is hip. Maar hoe doe je dat? Wat kun je wel eten en waar moet je met een grote boog omheen lopen? De bekendste wildplukker van Nederland, Edwin Flores, gaat je daarbij helpen.