films - speelfilms

The Lunchbox

The Lunchbox

Ritesh Batra | India, Duitsland | 2013 | 104 min | Hindi gesproken | Engels ondertiteld
Voorstelling 1: vrijdag 9 mei 12:00 | KH 2 + 3
Voorstelling 2: zaterdag 10 mei 17:15 | KH 1

Het lunchbezorgsysteem van de Indiase ‘Dabawallas’ verbindt dagelijks duizenden onbekende bewoners van Bombay met elkaar. Vreemden die elkaar nooit zullen ontmoeten, tenzij er iets misgaat. In The Lunchbox komen twee levens in een overvolle stad door het toeval op een prachtige manier met elkaar in aanraking. 

De bijna gepensioneerde Sajaan laat zijn lunches sinds de dood van zijn vrouw bezorgen door het matige eettentje om de hoek. Als de lunchmaaltijd die de dabbawalla bij hem op het bureau zet op een dag enorm smakelijk is, weet hij meteen dat het eten niet voor hem bedoeld is. Hij geniet van de maaltijd en stuurt de tiffin, een Indiase lunchbox, terug met een briefje voor de kokkin. 
 
Die kokkin is de jonge Ila, die haar afstandelijke echtgenoot met lekker eten wil verleiden tot een intiemere relatie. Haar man herkent haar pogingen evenwel niet en merkt niet eens dat hij een lunch van een ander heeft ontvangen. De volgende dag kookt Ila bewust voor de haar onbekende man, die haar eten tenminste wel waardeert. Dankzij een foutje in het anders zo foutloze netwerk van dabbawalla's komen de twee eenzame zielen nader tot elkaar zonder elkaar ooit te hebben ontmoet.
 
The Lunchbox is een van de beste speelfilms van 2012. De film is een letterlijk voorbeeld van hoe eten mensen met elkaar verbindt. Het huisleven, het kantoor, de komische noten van een irritante collega en een hulpvaardige tante die nooit in beeld komt, en de herkenbare zorgen van alledag maken het een meeslepende film die je de tijd even compleet doet vergeten. 
 
Het systeem van de dabbawalla's was al eerder hoofdrolspeler in een Food Film Festival film: in 2012 werd de documentaire The Lunchbox Miracle vertoond.

The Lunchbox is geselecteerd voor de FFF Feature Length Food Film Competition 2014.

Deel dit programma


Ga terug naar het films - speelfilm programma


blog comments powered by Disqus