Korte films

Korte films
Het Food Film Festival filmprogramma bestaat uit verschillende onderdelen waar de korte films, of shorts, er een van zijn. De shorts worden vertoond in een aantal verschillende blokken. Elk blok heeft zijn eigen thema of sluit aan bij een langere speelfilm of documentaire. 
 Bijvangst Wereldpremière

Boris de Keyser | 1,5 min
Bijvangst is een komische anekdote over de hoeveelheid bijvangst die per bordje vis gevangen wordt. Binnen één minuut wordt de noodzakelijkheid van debat over visserij duidelijk gemaakt en de grootte van het probleem weergegeven.

Caballeros del cafe

Fleur Launspach, Bram van Lieshout | 15 min
‘Een kop koffie is bij jullie duurder dan een pond koffie hier.’ Met die zin opent de Colombiaanse koffieboer Ivan in Caballeros del cafe. Het is crisis in het koffieproducerende land: boeren krijgen nauwelijks iets voor hun bonen en kunnen dus met moeite overleven. Laat staan iets sparen voor hun oude dag. 

Impromptu NL Première

Bruce Alcock | 10 min
Impromptu is een korte Amerikaanse animatie over de kracht van voedsel, wijn, muziek en liefde, gezien door de ogen van een moderne mens. Tijdens het voorbereiden van een gastronomisch diner voor zijn jonge gezin, ontvangt Chuck een telefoontje van zijn euforische vrouw die hem vertelt dat haar collega’s komen eten om een ​​werkoverwinning te vieren. 

Jamón

Iria Lopez | 8 min
Jamón is een animatieshort over het leven van José, een tienervarken dat opgroeit in een mensenfamilie. Met zijn ietwat lompe gewoontes en vegetarische levensstijl lijkt hij het buitenbeentje van de familie te zijn. Als er op een dag nieuwe buren arriveren, begint José te beseffen wie hij is. 

Kars Honey

Daniel Klein, Mirra Fine | 4,5 min
Oost-Turkije staat bekend om zijn zuivere honing. De nectar komt van wilde bloemen uit de bergen en het voeren aan de inheemse Kaukasus bijen om de productie te verhogen is uit den boze. De traditionele manier van bijen houden wordt door de imkers al decennia lang generatie op generatie doorgegeven. 

Kassa 9

Anna Heuninck | 8 min
Hoeveel mensen maken echt contact met de persoon aan de kassa van de supermarkt? En omgekeerd? Ook caissière Olga is overgeschakeld op automatische piloot. In haar vale rode trui en donkere bodywarmer kijkt ze afwezig de wereld in. Ze zwijgt, haalt af en toe haar neus op en print lusteloos kastickets af. Melk, eieren en bio-producten schuiven voorbij. 

L'Universelle des Pourcel Wereldpremière + Q&A

Berry van Galen naar een idee van Alain Caron | 35 min
De beroemde gastronomische tweelingbroers Jacques en Laurent Pourcel waren altijd onafscheidelijk. Totdat zij besloten om samen de wereld te veroveren, op tienduizend kilometer afstand van elkaar. Dankzij hen maakt Shanghai kennis met de Franse keuken.

Mengelmoes Shortsblok

67 min

Soms is een korte film zo mooi, treffend, bijzonder of lustopwekkend dat we niet twijfelen om ‘m te programmeren. De shorts in dit blok hebben gemeen dat ze niets gemeen hebben, en dat ze zijn stuk voor stuk meesterwerkjes zijn.  

Of je worst lust

Ellen Vloet | 17 min
De 11-jarige Brechtje Jans groeit op op een varkensboerderij. Ruimte genoeg, maar toch vindt ze er niets aan. Brechtje vindt al die varkens maar vies en vlees al helemaal. Ze droomt van een leven in Amsterdam waar ze de hele dag kan shoppen. Ze is jaloers op haar vriendinnen die niet elke dag 4 kilometer naar school hoeven te fietsen. 

Pescherecci Classic

Vittorio de Seta | 10 min
De manier waarop vissers te werk gaan is de laatste jaren misschien veranderd, het woeste zeeleven is dat niet. Pescherecci neemt je mee aan boord van een Italiaanse vissersboot in de jaren ‘50 waar vissers ondanks de hoge golven dapper hun netten uitwerpen op de Middellandse Zee. 

Sausage NL Première

Robert Grieves | 7 min

Sausage is een animatiefilm die een kritische blik werpt op de waarde die consumenten aan voedsel hechten. In een dorp waar twee kleine winkeliers zitten, opent op een dag een supermarktketen. De kleine winkeliers lopen steeds een stap achter op deze grote speler omdat ze niet opkunnen tegen zijn aanbiedingen.

Sweet Dreams

Kirsten Lepore | 10 min
Een cupcake die woont in een stad waarin alles gemaakt is van suiker en koekjes, lijdt schipbreuk met zijn suikerklontjesboot en spoelt aan op een eiland van groente en fruit. Hij sluit vriendschap met de pompoenen, limoenen en meiknollen en zij leren hem stevigere huizen en boten bouwen met wortels en boerenkoolblad. 

Table d’Hote EU Première

Alexandra Levasseur | 2 min
We stoppen een stukje vlees wel gemakkelijk in de mond, voordat we een dier kunnen eten gaat daar nog behoorlijk wat aan vooraf. In de eenvoudig maar treffende korte animatie toont student Alexandra Levasseur van de Mel Hoppenheim School of Cinema in Montreal dat vlees eten meer is dan je vork prikken in een stukje koe. 

The Lonely Planet Omelette Shop EU Première

Charlie White, Stewart Allan | 7 min
Pluk de dag, tik een eitje. Of 1700 eitjes, als je eigenaar bent van de Lonely Planet Omelette Shop in Jodhpur, India. Sinds 1974 runt vader Ramskisham met zijn zoon Shaum een piepklein, maar immens populair street food stalletje. Waar lokale en internationale klanten zich rijen dik verdringen voor een keur aan eierlekkernijen.

Varken NL Première

Christina Stuhlberger | 9 min
Wie is het varken? Wat gebeurt er met het varken? Hoe leeft het varken? De Nederlandse korte film Varken geeft een intieme en rauwe kijk op het leven van een van de meest gegeten dieren. Van in de stal tot aan een worst wordt het dier zwijgend gevolgd.

Varkens Shortsblok + Q&A

75 min
Van bacon tot worst - het varken is een van de meest gegeten dieren in Nederland. In dit blok vol shorts draait het allemaal om dit gezellig knorrende dier met een krulstaart. Onze relatie met varkens wordt zowel in animaties als korte documentaires uitgediept, en laat eigenaardigheden van beide soorten zien. 

Watermelon

Tato Kotetishvili | 10 min
Ergens in de middle of nowhere op de heetste dag van het jaar verkoopt een man watermeloenen langs de weg. De schaarse auto’s die passeren zijn niet geïnteresseerd, enkele toeristen maken alleen een foto en tot overmaat van ramp verschijnt er plots een concurrent! De mannen raken verwikkeld in een watermeloenenoorlog. 

Wild Zwijn

Willem Baptist | 25 min
In Wild Zwijn wordt de eigenaardigheid van de relatie tussen wilde zwijnen en mensen aan het licht gebracht. In deze Nederlandse korte film zien we hoe de zwijnen onze grenzen overtreden waardoor wij ons van nieuwe kanten laten zien.