A River Changes Course

Kalyanee Mam | 83 min
In Cambodja maakt steeds meer landbouwgrond en oerwoud plaats voor de globalisatie. In A River Changes Course volgt filmmaker Kalyanee Mam drie gezinnen die afhankelijk zijn van kleinschalige visserij of landbouw en wiens traditionele manier van leven hierdoor wordt bedreigd. 

De Keuken van Johannes + Q&A

Bianca Tan | 60 min
Johannes van Dam kon restaurants maken of breken. Als culinair recensent van Het Parool en Elsevier deelde hij rapportcijfers uit aan hoofdstedelijke restaurants die alle zichzelf respecterende chefs deed hopen en vrezen. De Keuken van Johannes is een intiem portret van de bekende eetschrijver en journalist, die vorig jaar overleed.

Food Chains NL Première

Sanjay Rawal | 82 min
Nog nooit was er in de geschiedenis van de Verenigde Staten zó veel interesse in voeding. Is het wel gezond, is het wel duurzaam? Tegelijkertijd wordt er een belangrijk aspect van voedsel vergeten: de mensen die het voedsel voor ons plukken, bereiden of verwerken.

Growing Cities NL Première + Q&A

Dan Susman | 60 min
De makers van Growing Cities vroegen zich af of, als iedereen een klein stukje land zou bewerken, je een stad kan voeden. Ze maakten een road trip langs urban farming projecten. In het land waar (vooral ongezond) voedsel in overvloed is, heeft stadslandbouw bovendien steeds meer een maatschappelijke functie.

Het nieuwe eten Wereldpremière + Q&A

Benny Vink | 51 min
Wil je echt weten waar je eten vandaan komt, teel het dan zelf. Chef Jonathan Karpathios voegde de daad bij het woord en verbouwt zijn eigen groenten, heeft zijn eigen kas en houdt zijn eigen varkens. Voor producten die hij niet zelf kan verbouwen, vertrouwt hij op lokale leveranciers. Daarmee wil hij de wereld redden.

Hollandse Nieuwe

Leonard Retel Helmrich & Hetty Naaijkens - Retel Helmrich | 85 min
Naar de komst van de Hollandse Nieuwe wordt ieder jaar reikhalzend uitgekeken. Een fenomeen dat zowel cultureel als culinair is verankerd in de Nederlandse identiteit. De eerste haringvangst van het seizoen wordt dan ook feestelijk gevierd op Vlaggetjesdag in juni.

My Name Is Salt

Farida Pacha | 92 min
Het is de meest gebruikte smaakmaker in onze keukenkastjes: zout. In het wonderbaarlijke My Name Is Salt volgt filmmaker Farida Pacha een van de duizenden families seizoensarbeiders die ieder jaar de bikkelharde grauwe Indiase woestijn in trekken om er zout te winnen. 

No Land No Food No Life + Q&A

Amy Miller | 75 min
Grote landbouwbedrijven en investeerders zetten steeds vaker kleinschalige boeren van het land dat ze bewerken. Vooral in de allerarmste landen. De boeren zijn vaak niet de officiële eigenaar van de grond, alhoewel ze er vaak al generaties wonen. Omdat ze van het land afhankelijk zijn verliezen met hun land ook hun huis en voedsel.

Perú Sabe: Cuisine as an Agent of Social Change NL Première + Q&A

Jesus M. Santos | 67 min
Er is iets opmerkelijks aan de hand in Peru. Tegenwoordig kiezen meer dan tachtig duizend jongeren ervoor om gastronomie te studeren. In Perú Sabe zien we hoe deze massale keuze voor de keuken de motor blijkt voor de verandering in het Latijns-Amerikaanse land.

Salmon Confidential NL Première

Twyla Roscovich | 71 min
De wilde zalm in British Columbia, aan de westkust van Canada, wordt steeds vaker dood gevonden nog voordat hij zich heeft voortgeplant. Volgens biologe Alexandra Morton ligt dat aan de zalmkwekerijen in de omgeving, maar hoe bewijs je zoiets?

Seeds of Time

Sandy McLeod | 76 min
Monocultuur heeft de diversiteit aan voedselgewassen sterk teruggedrongen. Dat brengt de toekomst van ons voedsel in gevaar. Het levenswerk van de Amerikaanse wetenschapper Cary Fowleris de 'Doomsday Vault', een enorme kluis om de zaden van alle voedselgewassen te conserveren. 

Soul Food Stories

Tonislav Hristov | 69 min
In Satovchka, een dorp in Bulgarije, gaan de vergrijsde inwoners naar de ouderenvereniging. Ondankshun verschillende geloof- en levensovertuigingen wonen ze min of meer vredig naast elkaar leven. In deze microkosmos zijn ze verbonden door een gezamenlijk verleden en iets eenvoudigers: het eten.

The Knights of the Lagoon NL Première + Q&A

Walter Bencini | 100 min
De vissers van de Orbetellobaai in Toscane vissen nog zoals hun voorvaderen. Het zijn trotse mannen die elkaar voor rotte vis uitmaken en opscheppen. Maar ze zijn ook innemend en met hun extensieve vismethoden zorgen ze voor evenwicht tussen mens en milieu. 

The Moo Man + Q&A

Andy Heathcote | 98 min
Het is een bijzondere band, die tussen een boer en zijn koeien. Dag in dag uit brengt de Britse melkveehouder Stephen Hook door met zijn dames. Het familiebedrijf en de kudde zijn alles voor hem en hij doet er dan ook alles aan om te ontkomen aan prijsvechtende supermarkten en een onpersoonlijke grootschalige manier van produceren.