films - documentaires

Food Chains <b>NL Première</b>

Food Chains NL Première

Sanjay Rawal | VS | 2014 | 82 min | Engels, Spaans gesproken | Engelse ondertiteling
Voorstelling 1: vrijdag 9 mei 13:00 | MC Theaterzaal
Voorstelling 2: zaterdag 10 mei 20:30 | MC Theaterzaal

Nog nooit was er in de geschiedenis van de Verenigde Staten zó veel interesse in voeding. Is het wel gezond, is het wel duurzaam? Tegelijkertijd wordt er een belangrijk aspect van voedsel vergeten: de mensen die het voedsel voor ons plukken, bereiden of verwerken.

De camera volgt een groep tomatenplukkers uit Florida, die het oneens zijn met de macht van de supermarkten. De groep, The Coalition of Immokalee Workers, zet zich af tegen de lage prijzen die de grote supermarkten betalen; bedrijven met omzetten groter dan Apple, Google of Monsanto.

Food Chains laat een moderne vorm van slavernij zien, en de omstandigheden waaronder deze plaatsvindt. De tienduizenden werkers op het land die ons eten plukken, bereiden of verwerken en daarmee vijftig cent per emmer verdienen, voor een hoeveelheid die in de supermarkt tientallen dollars kost. Van Florida tot California werken er mensen, onder andere Latino's, Aziaten, Afrikanen en Native Americans, onder erbarmelijke omstandigheden voor veel te weinig geld.

Eva Longoria, de uitvoerend producent van de film, laat in deze documentaire de mannen zien die zwoegen en de vrouwen die misbruikt worden. Met de documentaire wil ze niet alleen aandacht vragen voor het probleem maar ook laten zien dat consumenten de macht hebben om dit probleem aan te pakken.

Food Chains beleeft zijn Nederlandse première tijdens het Food Film Festival en is geselecteerd voor de FFF Feature Length Food Film Competition 2014.Deel dit programma


Ga terug naar het films - documentaire programma


blog comments powered by Disqus