films - documentaires

The Knights of the Lagoon <b>NL Première</b> + <b>Q&A</b>

The Knights of the Lagoon NL Première + Q&A

Walter Bencini | Italië | 2013 | 100 min | Italiaans gesproken | Engels ondertiteld
Voorstelling 1: zaterdag 10 mei 19:30 | KH 1
Voorstelling 2: zondag 11 mei 17:30 | KH 1 + Q&A

De vissers van de Orbetellobaai in Toscane vissen nog zoals hun voorvaderen. Het zijn trotse mannen die elkaar voor rotte vis uitmaken en opscheppen. Maar ze zijn ook innemend en met hun extensieve vismethoden zorgen ze voor evenwicht tussen mens en milieu. 

Ze zijn de laatste der Mohikanen, de vissers van de Orbetello baai. Hun manier van vissen is een manier van leven. Een duizend jaar oude vistechniek voorzien van een filosofie over voedselvergaring met respect voor kwaliteit, de natuur en de mens. 
 
De bonkige kerels vertellen hun verhaal over de strijd tussen traditie en technologie, mens tegen natuur. Dat verhaal vertellen ze zoals alleen echte Italianen dat kunnen: met humor, gevoel, pesterijtjes en enorm veel handgebaren.Terwijl de wereld van de oude ‘pescatori’ steeds verder naar de bodem van de lagoon zakt, proberen zij met man en macht het hoofd boven water te houden. Door slim te vissen, maar ook door hun producten slimmer in de markt te zetten. Zo produceert de coöperatie sinds enige jaren bottarga, gedroogde viskuit die met een beetje knoflook en olie heerlijk is in je pasta. 

The Knights of the Lagoon beleeft zijn Nederlandse Première tijdens het Food Film Festival en is geselecteerd voor de FFF Feature Length Food Film Competition 2014. Bij deze documentaire wordt de klassieke short Pescherecci als voorfilm vertoond.
 
Let op: Alleen na afloop de voorstelling op zondag vind een Q&A met de regisseur plaats.
 
Meer weten over visserij? Kom dan ook naar Het Grote Visserij Debat op zaterdagmiddag of volg de workshop van de Goede Vissers en Geert Burema.Deel dit programma


Ga terug naar het films - documentaire programma


blog comments powered by Disqus