films - documentaires

Soul Food Stories

Soul Food Stories

Tonislav Hristov | Bulgarije, Finland | 2013 | 69 min | Bulgaars gesproken | Engels ondertiteld
Voorstelling 1: vrijdag 9 mei 18:45 | KH 1
Voorstelling 2: zaterdag 10 mei 20:45 | KH 2 + 3

In Satovchka, een dorp in Bulgarije, gaan de vergrijsde inwoners naar de ouderenvereniging. Ondankshun verschillende geloof- en levensovertuigingen wonen ze min of meer vredig naast elkaar leven. In deze microkosmos zijn ze verbonden door een gezamenlijk verleden en iets eenvoudigers: het eten.

In Soul Food Stories maken we kennis met zeven mannelijke inwoners. Ze zijn Moslim, zigeuner, Christen of communist en hebben progressieve of conservatieve idee├źn. De mannen komen bijna elke avond bij elkaar om te praten over vroeger, heden, vrouwen en religie. De tijd in het plaatsje lijkt te hebben stilgestaan, al zijn de bewoners niet ongeschonden gebleven in de verschillende oorlogen. 

De meeste jonge mensen hebben het dorp verlaten en moderne uitvindingen, zoals de televisie, worden niet door iedereen gewaardeerd. Want sinds de televisie hebben vrouwen een grote mond gekregen en worden er minder kinderen geboren, weet een van de mannen. De rolverdeling tussen de mannen en vrouwen is in Satovchka traditioneel, net als de maaltijden.

Hoewel tijdens alle bijeenkomsten en vieringen constant wordt gekookt en gegeten, wordt er door de mannen nauwelijks gesproken over de maaltijden die ze nuttigen. Het koken en eten gebeurt als iets vanzelfsprekends, en loopt als een rode draad door de tragikomische scenes. De innemende dorpsgenoten zijn een mooi voorbeeld van hoe mensen ondanks fundamentele verschillen toch gewoon samen aan dezelfde tafel kunnen zitten. En dat maakt Soul Food Stories even tijdloos als actueel. 

Soul Food Stories was  te zien op het Internationaal Documentaire Film Festival Amsterdam (IDFA), het grootste documentaire filmfestival ter wereld.  Het Food Film Festival werkt samen met IDFA in de jacht op de mooiste food doc's.

 

Deze documentaire is geselecteerd voor de FFF Feature Length Food Film Competition 2014.



Deel dit programma


Ga terug naar het films - documentaire programma


blog comments powered by Disqus