films - documentaires

Salmon Confidential <b>NL Première</b>

Salmon Confidential NL Première

Twyla Roscovich | Canada | 2013 | 71 min | Engels gesproken | Engels ondertiteld
Voorstelling 1: vrijdag 9 mei 18:30 | KH 2 + 3
Voorstelling 2: zaterdag 10 mei 11:00 | KH 2 + 3

De wilde zalm in British Columbia, aan de westkust van Canada, wordt steeds vaker dood gevonden nog voordat hij zich heeft voortgeplant. Volgens biologe Alexandra Morton ligt dat aan de zalmkwekerijen in de omgeving, maar hoe bewijs je zoiets?

De Sockeye zalm is een sleutelsoort; een soort die een erg groot effect heeft op de rest van het ecosysteem. Het grootste deel van zijn leven brengt de trekvis door in de oceaan, maar hij plant zich voort bij de bronnen van de grote rivieren. Hun instinct dwingt de vissen stroomopwaarts, waar grizzly’s zich ermee voeden en de originele bewoners elk jaar weer vieren dat ze er zijn. De dieren die de bovenloop van de  rivieren halen, paren en sterven van uitputting. Dat is zoals het hoort te gaan. Maar steeds vaker worden zalmen meer dood dan levend gevonden, ruim voordat ze hun eieren hebben afgezet. 

Biologe Alexandra Morton doet onderzoek naar waarom de ziektes die de zalm teisteren. Voor haar is het duidelijk dat de omliggende zalmkwekerijen de oorzaak zijn. Hun zalmen, die in dichte populaties binnen omheiningen in de rivieren groeien, bevatten ziekten en mijten. De  ziektekiemen ontsnappen de netten en besmetten zo ook de wilde zalmen. Eenmaal getroffen ontbreekt het de wilde dieren aan de kracht om tegen de rivieren op te zwemmen. Morton waarschuwt ook voor de gevaren voor de consument: zieke kweekzalmen eindigen in de supermarkt. Ecosystemen en voedselveiligheid zijn niet altijd prioriteit van commerciële kwekerijen, maar trekt Morton haar conclusie niet te snel? 

Salmon Confidential geeft een interessante kijk op de relatie tussen de natuur, de bioloog, de kwekers, de betaalde wetenschapper, de consument en de overheid. Wie heeft welke belangen en wat voor invloed heeft ons voedsel op zijn omgeving?

De documentaire beleeft haar Nederlandse Première tijdens het Food Film Festival en is geselecteerd voor de FFF Feature Length Food Film Competitie 2014. Bij deze documentaire wordt de korte film Bijvangst vertoond als voorfilm.

Meer weten over de invloed van grote kwekerijen op voortbestaan van vissoorten? Kom dan ook naar Het Grote Visserij Debat of volg de workshop van de Goede Vissers.Salmon Confidential Trailer from Twyla Roscovich on Vimeo.Deel dit programma


Ga terug naar het films - documentaire programma


blog comments powered by Disqus