films - documentaires

Het nieuwe eten <b>Wereldpremière</b> + <b>Q&A</b>

Het nieuwe eten Wereldpremière + Q&A

Benny Vink | Nederland | 2013 | 51 min | Nederlands gesproken | Engels ondertiteld
Voorstelling 1: vrijdag 9 mei 14:15 | KH 2 + 3 + Q&A
Voorstelling 2: zaterdag 10 mei 13:15 | KH 1 + Q&A

Wil je echt weten waar je eten vandaan komt, teel het dan zelf. Chef Jonathan Karpathios voegde de daad bij het woord en verbouwt zijn eigen groenten, heeft zijn eigen kas en houdt zijn eigen varkens. Voor producten die hij niet zelf kan verbouwen, vertrouwt hij op lokale leveranciers. Daarmee wil hij de wereld redden.

In Het nieuwe eten volgen we Jonathan Karphatios op de voet en weet filmmaker Benny Vink de chef's visie mooi in beeld te brengen. Er is van alles mis met ons voedselsysteem, vindt Jonathan Karphatios. De vleesconsumptie heeft rampzalige gevolgen voor het milieu en we eten te veel, te vet, te veel uit pakjes en te veel van ver. Je kunt toekijken en niets doen of je kunt proberen het tij te keren en het goede voorbeeld geven. De chefkok koos voor het laatste. In zijn restaurant Vork & Mes komt niets de keuken in waarvan hij de herkomst niet kent.

Jonathans menukaart wordt bepaald door wat de natuur hem aanbiedt, niet door wat mensen vragen. Hij ambieert dan ook geen Michelinster maar een verandering in denken over eten. Ongedwongen en met aanstekelijk enthousiasme neemt Jonathan de kijker mee naar zijn leveranciers. In zijn eigen kas vlakbij het restaurant, teelt hij eigenhandig en met veel zorg en liefde bietjes, wortelen, snoeptomaatjes en aardappelen. 'Producten krijgen meer betekenis wanneer je zelf ervaart hoeveel tijd en energie het kost om het te laten groeien', aldus Jonathan. Als kijker krijg je zin om een paar laarzen aan te trekken en ook de handen vuil te maken.
 

Filmmaker Benny Vink en chef Jonathan Karphatios zijn zowel op vrijdag als zaterdag na afloop van de film aanwezig voor een Q&A sessie. Bovendien geeft Jonathan een workshop en een demonstratie over echt koken en echt eten. 
 
Het nieuwe eten beleeft zijn Wereldpremière op het Food Film Festival en is geselecteerd voor de FFF Feature Length Food Film Competition 2014.
Deel dit programma


Ga terug naar het films - documentaire programma


blog comments powered by Disqus