Alle Films

Met zo veel films, documentaires en shorts is het nog wel eens lastig om die ene film terug te vinden. Hieronder staan alle (bekend gemaakte) films, shorts en documentaires van A tot Z op een rij.

A River Changes Course

Kalyanee Mam | 83 min
In Cambodja maakt steeds meer landbouwgrond en oerwoud plaats voor de globalisatie. In A River Changes Course volgt filmmaker Kalyanee Mam drie gezinnen die afhankelijk zijn van kleinschalige visserij of landbouw en wiens traditionele manier van leven hierdoor wordt bedreigd. 

De Keuken van Johannes + Q&A

Bianca Tan | 60 min
Johannes van Dam kon restaurants maken of breken. Als culinair recensent van Het Parool en Elsevier deelde hij rapportcijfers uit aan hoofdstedelijke restaurants die alle zichzelf respecterende chefs deed hopen en vrezen. De Keuken van Johannes is een intiem portret van de bekende eetschrijver en journalist, die vorig jaar overleed.

Food Chains NL Première

Sanjay Rawal | 82 min
Nog nooit was er in de geschiedenis van de Verenigde Staten zó veel interesse in voeding. Is het wel gezond, is het wel duurzaam? Tegelijkertijd wordt er een belangrijk aspect van voedsel vergeten: de mensen die het voedsel voor ons plukken, bereiden of verwerken.

Growing Cities NL Première + Q&A

Dan Susman | 60 min
De makers van Growing Cities vroegen zich af of, als iedereen een klein stukje land zou bewerken, je een stad kan voeden. Ze maakten een road trip langs urban farming projecten. In het land waar (vooral ongezond) voedsel in overvloed is, heeft stadslandbouw bovendien steeds meer een maatschappelijke functie.

Het nieuwe eten Wereldpremière + Q&A

Benny Vink | 51 min
Wil je echt weten waar je eten vandaan komt, teel het dan zelf. Chef Jonathan Karpathios voegde de daad bij het woord en verbouwt zijn eigen groenten, heeft zijn eigen kas en houdt zijn eigen varkens. Voor producten die hij niet zelf kan verbouwen, vertrouwt hij op lokale leveranciers. Daarmee wil hij de wereld redden.

Hollandse Nieuwe

Leonard Retel Helmrich & Hetty Naaijkens - Retel Helmrich | 85 min
Naar de komst van de Hollandse Nieuwe wordt ieder jaar reikhalzend uitgekeken. Een fenomeen dat zowel cultureel als culinair is verankerd in de Nederlandse identiteit. De eerste haringvangst van het seizoen wordt dan ook feestelijk gevierd op Vlaggetjesdag in juni.

My Name Is Salt

Farida Pacha | 92 min
Het is de meest gebruikte smaakmaker in onze keukenkastjes: zout. In het wonderbaarlijke My Name Is Salt volgt filmmaker Farida Pacha een van de duizenden families seizoensarbeiders die ieder jaar de bikkelharde grauwe Indiase woestijn in trekken om er zout te winnen. 

No Land No Food No Life + Q&A

Amy Miller | 75 min
Grote landbouwbedrijven en investeerders zetten steeds vaker kleinschalige boeren van het land dat ze bewerken. Vooral in de allerarmste landen. De boeren zijn vaak niet de officiële eigenaar van de grond, alhoewel ze er vaak al generaties wonen. Omdat ze van het land afhankelijk zijn verliezen met hun land ook hun huis en voedsel.

Perú Sabe: Cuisine as an Agent of Social Change NL Première + Q&A

Jesus M. Santos | 67 min
Er is iets opmerkelijks aan de hand in Peru. Tegenwoordig kiezen meer dan tachtig duizend jongeren ervoor om gastronomie te studeren. In Perú Sabe zien we hoe deze massale keuze voor de keuken de motor blijkt voor de verandering in het Latijns-Amerikaanse land.

Salmon Confidential NL Première

Twyla Roscovich | 71 min
De wilde zalm in British Columbia, aan de westkust van Canada, wordt steeds vaker dood gevonden nog voordat hij zich heeft voortgeplant. Volgens biologe Alexandra Morton ligt dat aan de zalmkwekerijen in de omgeving, maar hoe bewijs je zoiets?

Seeds of Time

Sandy McLeod | 76 min
Monocultuur heeft de diversiteit aan voedselgewassen sterk teruggedrongen. Dat brengt de toekomst van ons voedsel in gevaar. Het levenswerk van de Amerikaanse wetenschapper Cary Fowleris de 'Doomsday Vault', een enorme kluis om de zaden van alle voedselgewassen te conserveren. 

Soul Food Stories

Tonislav Hristov | 69 min
In Satovchka, een dorp in Bulgarije, gaan de vergrijsde inwoners naar de ouderenvereniging. Ondankshun verschillende geloof- en levensovertuigingen wonen ze min of meer vredig naast elkaar leven. In deze microkosmos zijn ze verbonden door een gezamenlijk verleden en iets eenvoudigers: het eten.

The Knights of the Lagoon NL Première + Q&A

Walter Bencini | 100 min
De vissers van de Orbetellobaai in Toscane vissen nog zoals hun voorvaderen. Het zijn trotse mannen die elkaar voor rotte vis uitmaken en opscheppen. Maar ze zijn ook innemend en met hun extensieve vismethoden zorgen ze voor evenwicht tussen mens en milieu. 

The Moo Man + Q&A

Andy Heathcote | 98 min
Het is een bijzondere band, die tussen een boer en zijn koeien. Dag in dag uit brengt de Britse melkveehouder Stephen Hook door met zijn dames. Het familiebedrijf en de kudde zijn alles voor hem en hij doet er dan ook alles aan om te ontkomen aan prijsvechtende supermarkten en een onpersoonlijke grootschalige manier van produceren. 

Love and Lemons

Teresa Fabik | 99 min
Het perfecte leven van Agnes verandert in één avond als ze wordt ontslagen in het restaurant waar ze werkt en vervolgens ontdekt dat haar vriendje een ander heeft. Alle reden om haar leven drastisch om te gooien en haar droom, een eigen restaurant, na te jagen.

The Green Butchers Classic

Anders Thomas Jensen | 100 min
Na een conflict met hun baas besluiten de vrienden Bjarne en Svend een eigen slagerij te openen. Klanten blijven echter uit en faillissement dreigt, totdat ze door een ongelukkig voorval een nieuw bijzonder discutabel ingrediënt ontdekken. De slagerij is in één klap de drukste plek van het kleine Deense dorp...

The Lunchbox

Ritesh Batra | 104 min
Het lunchbezorgsysteem van de Indiase ‘Dabawallas’ verbindt dagelijks duizenden onbekende bewoners van Bombay met elkaar. Vreemden die elkaar nooit zullen ontmoeten, tenzij er iets misgaat. In The Lunchbox komen twee levens in een overvolle stad door het toeval op een prachtige manier met elkaar in aanraking. 

Zone Pro Site: The Moveable Feast

Chen Yu-Hsun | 145 min
In deze Taiwanese komedie volgen we de jonge vrouw Hsiao Wan. Ondanks haar voorliefde voor fashion krijgt ze op jonge leeftijd van haar vader het cateringsleven en vele recepten in haar schoot geworpen. Jaren later, op een eenzame verjaardag, komt er een vreemd tweetal haar huisje binnen om geld van haar te eisen, dat ze hen via haar vriendje schuldig is.

Bijvangst Wereldpremière

Boris de Keyser | 1,5 min
Bijvangst is een komische anekdote over de hoeveelheid bijvangst die per bordje vis gevangen wordt. Binnen één minuut wordt de noodzakelijkheid van debat over visserij duidelijk gemaakt en de grootte van het probleem weergegeven.

Caballeros del cafe

Fleur Launspach, Bram van Lieshout | 15 min
‘Een kop koffie is bij jullie duurder dan een pond koffie hier.’ Met die zin opent de Colombiaanse koffieboer Ivan in Caballeros del cafe. Het is crisis in het koffieproducerende land: boeren krijgen nauwelijks iets voor hun bonen en kunnen dus met moeite overleven. Laat staan iets sparen voor hun oude dag. 

Impromptu NL Première

Bruce Alcock | 10 min
Impromptu is een korte Amerikaanse animatie over de kracht van voedsel, wijn, muziek en liefde, gezien door de ogen van een moderne mens. Tijdens het voorbereiden van een gastronomisch diner voor zijn jonge gezin, ontvangt Chuck een telefoontje van zijn euforische vrouw die hem vertelt dat haar collega’s komen eten om een ​​werkoverwinning te vieren. 

Jamón

Iria Lopez | 8 min
Jamón is een animatieshort over het leven van José, een tienervarken dat opgroeit in een mensenfamilie. Met zijn ietwat lompe gewoontes en vegetarische levensstijl lijkt hij het buitenbeentje van de familie te zijn. Als er op een dag nieuwe buren arriveren, begint José te beseffen wie hij is. 

Kars Honey

Daniel Klein, Mirra Fine | 4,5 min
Oost-Turkije staat bekend om zijn zuivere honing. De nectar komt van wilde bloemen uit de bergen en het voeren aan de inheemse Kaukasus bijen om de productie te verhogen is uit den boze. De traditionele manier van bijen houden wordt door de imkers al decennia lang generatie op generatie doorgegeven. 

Kassa 9

Anna Heuninck | 8 min
Hoeveel mensen maken echt contact met de persoon aan de kassa van de supermarkt? En omgekeerd? Ook caissière Olga is overgeschakeld op automatische piloot. In haar vale rode trui en donkere bodywarmer kijkt ze afwezig de wereld in. Ze zwijgt, haalt af en toe haar neus op en print lusteloos kastickets af. Melk, eieren en bio-producten schuiven voorbij. 

L'Universelle des Pourcel Wereldpremière + Q&A

Berry van Galen naar een idee van Alain Caron | 35 min
De beroemde gastronomische tweelingbroers Jacques en Laurent Pourcel waren altijd onafscheidelijk. Totdat zij besloten om samen de wereld te veroveren, op tienduizend kilometer afstand van elkaar. Dankzij hen maakt Shanghai kennis met de Franse keuken.

Mengelmoes Shortsblok

67 min

Soms is een korte film zo mooi, treffend, bijzonder of lustopwekkend dat we niet twijfelen om ‘m te programmeren. De shorts in dit blok hebben gemeen dat ze niets gemeen hebben, en dat ze zijn stuk voor stuk meesterwerkjes zijn.  

Of je worst lust

Ellen Vloet | 17 min
De 11-jarige Brechtje Jans groeit op op een varkensboerderij. Ruimte genoeg, maar toch vindt ze er niets aan. Brechtje vindt al die varkens maar vies en vlees al helemaal. Ze droomt van een leven in Amsterdam waar ze de hele dag kan shoppen. Ze is jaloers op haar vriendinnen die niet elke dag 4 kilometer naar school hoeven te fietsen. 

Pescherecci Classic

Vittorio de Seta | 10 min
De manier waarop vissers te werk gaan is de laatste jaren misschien veranderd, het woeste zeeleven is dat niet. Pescherecci neemt je mee aan boord van een Italiaanse vissersboot in de jaren ‘50 waar vissers ondanks de hoge golven dapper hun netten uitwerpen op de Middellandse Zee. 

Sausage NL Première

Robert Grieves | 7 min

Sausage is een animatiefilm die een kritische blik werpt op de waarde die consumenten aan voedsel hechten. In een dorp waar twee kleine winkeliers zitten, opent op een dag een supermarktketen. De kleine winkeliers lopen steeds een stap achter op deze grote speler omdat ze niet opkunnen tegen zijn aanbiedingen.

Sweet Dreams

Kirsten Lepore | 10 min
Een cupcake die woont in een stad waarin alles gemaakt is van suiker en koekjes, lijdt schipbreuk met zijn suikerklontjesboot en spoelt aan op een eiland van groente en fruit. Hij sluit vriendschap met de pompoenen, limoenen en meiknollen en zij leren hem stevigere huizen en boten bouwen met wortels en boerenkoolblad. 

Table d’Hote EU Première

Alexandra Levasseur | 2 min
We stoppen een stukje vlees wel gemakkelijk in de mond, voordat we een dier kunnen eten gaat daar nog behoorlijk wat aan vooraf. In de eenvoudig maar treffende korte animatie toont student Alexandra Levasseur van de Mel Hoppenheim School of Cinema in Montreal dat vlees eten meer is dan je vork prikken in een stukje koe. 

The Lonely Planet Omelette Shop EU Première

Charlie White, Stewart Allan | 7 min
Pluk de dag, tik een eitje. Of 1700 eitjes, als je eigenaar bent van de Lonely Planet Omelette Shop in Jodhpur, India. Sinds 1974 runt vader Ramskisham met zijn zoon Shaum een piepklein, maar immens populair street food stalletje. Waar lokale en internationale klanten zich rijen dik verdringen voor een keur aan eierlekkernijen.

Varken NL Première

Christina Stuhlberger | 9 min
Wie is het varken? Wat gebeurt er met het varken? Hoe leeft het varken? De Nederlandse korte film Varken geeft een intieme en rauwe kijk op het leven van een van de meest gegeten dieren. Van in de stal tot aan een worst wordt het dier zwijgend gevolgd.

Varkens Shortsblok + Q&A

75 min
Van bacon tot worst - het varken is een van de meest gegeten dieren in Nederland. In dit blok vol shorts draait het allemaal om dit gezellig knorrende dier met een krulstaart. Onze relatie met varkens wordt zowel in animaties als korte documentaires uitgediept, en laat eigenaardigheden van beide soorten zien. 

Watermelon

Tato Kotetishvili | 10 min
Ergens in de middle of nowhere op de heetste dag van het jaar verkoopt een man watermeloenen langs de weg. De schaarse auto’s die passeren zijn niet geïnteresseerd, enkele toeristen maken alleen een foto en tot overmaat van ramp verschijnt er plots een concurrent! De mannen raken verwikkeld in een watermeloenenoorlog. 

Wild Zwijn

Willem Baptist | 25 min
In Wild Zwijn wordt de eigenaardigheid van de relatie tussen wilde zwijnen en mensen aan het licht gebracht. In deze Nederlandse korte film zien we hoe de zwijnen onze grenzen overtreden waardoor wij ons van nieuwe kanten laten zien.