Nieuws

<b>Smakelijke Scènes //</b> Marije Vogelzang

Smakelijke Scènes // Marije Vogelzang

Wat is de mooiste eetscène of beste foodfilm aller tijden? In de blogserie Smakelijke Scènes vragen we dit elke week aan een bekende uit de food- of filmwereld. Deze week: food designer Marije Vogelzang.

'Like Water for Chocolate vind ik een geweldige film, en eigenlijk is het boek nog mooier. Eten is in deze film een metafoor voor het leven. De hoofdpersoon werd geboren in de keuken en haar plek in het gezin dicteert dat ze nooit zal trouwen omdat ze voor haar moeder moet zorgen. Eten en koken zijn haar expressie. Hoe ze zich voelt, drukt ze uit in eten omdat ze er niet over mag praten.

Er zitten meerdere boeiende scènes in. In een van de scènes bereidt de hoofdpersoon een gerecht met rozen terwijl ze enorm verliefd is waardoor iedereen die van het gerecht eet in vuur en vlam komt te staan. De scène is verhit: de hoofdpersoon is verliefd maar heeft ook erotische verlangens. Ze kneedt haar deeg alsof het haar geliefde is. Ze is opgewonden, vurig en straalt haar heimelijke liefde voor hem uit in alles wat ze doet in de keuken. 

De gasten voor wie ze het eten bereidt zijn aanwezig voor een feest. Nietsvermoedend eten zij het heerlijke voedsel. Langzaam zie je de attitude van de gasten veranderen. Het eten werkt als een afrodisiacum en er ontstaat een broeierige sfeer. Haar zus vliegt zelfs letterlijk in brand en zet het op een lopen op zoek naar bronstige mannen. Ze komt pas jaren later terug als hoofd van een groep verzetsstrijders. De film heeft een mooie balans tussen schoonheid, verlangen, erotiek maar wordt soms ook hilarisch. Het is lastig uit te leggen maar het is heerlijk om naar te kijken.

Als ik weet dat eten een prominente rol speelt in een film is dat voor mij wel een reden om naar de film te gaan. Ik hou er van als het eten echt een belangrijke rol in neemt in een film en als je het bereidingsproces ook uitgebreid in beeld krijgt. Het bereiden van eten is een heel fascinerend ritueel waar ik heel lang naar kan kijken en letterlijk van kan smullen. Helaas lukt het me niet altijd om alles bij te houden en heb ik al heel vaak geprobeerd om aan Tampopo te komen maar dat is me nog niet gelukt (dus als er iemand is die me aan deze film helpen kan, laat het me weten!). Ik hou trouwens ook erg van documentaires over voedsel. Eigenlijk absorbeer ik alles gerelateerd aan voedsel graag.' 
 
Over Like Water For Chocolate
Like Water For Chocolate (originele titel: Como agua para chocolate) is een film uit 1992 gebaseerd op het boek van de Mexicaanse schrijfster Laura Esquivel. De titel is een bekende Mexicaanse uitspraak die refereert aan heel erg kwaad of (seksueel) opgewonden zijn.
 
 
 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus