Nieuws

Smakelijke Scènes // Sander van de Pavert

Smakelijke Scènes // Sander van de Pavert

Wat is de mooiste eetscène of beste foodfilm aller tijden? In de blogserie Smakelijke Scènes vragen we dit elke week aan een bekende uit de food- of filmwereld. Deze week: Sander van de Pavert, de maker van LuckyTV.

Alles is geoorloofd in een filmscène over eten, vindt Sander, maar etende mensen wil hij niet zien. Natuurlijk vroegen we hem ook naar tv-programma’s over eten die hem weleens verleiden tot het maken van een LuckyTV, waaronder deze van Boer Zoekt Vrouw.

‘Mijn favoriete filmscène over eten is de openingsscène van Eat Drink Man Woman van Ang Lee. De film speelt in Taipei en opent met de voorbereiding van een traditioneel Taiwanees zondagsdiner, door vader Chu. Die is in zijn rustieke Taiwanese kitchenette als een bezetene bezig met het fileren, ontschubben, spiesen, paneren en frituren van allerlei dode diertjes. Alles in onwaarschijnlijk hoog tempo en met een onwaarschijnlijke hoeveelheid vreten (en een fantastische, minutenlange montage) als resultaat.

Ondertussen gaat het mis op Chu's werk; een werkelijk gigantesk restaurant waar in nóg indrukwekkender tempo dode diertjes worden klaargemaakt. Daar is een industriële hoeveelheid soep mislukt en Chu moet er heen om te proeven. Terug thuis aan het zondagsdiner, met zijn twee volwassen dochters, wordt net zo weinig gegeten als er gesproken wordt en het meeste eten verdwijnt aan het eind in Tupperwarebakjes.’

Waaraan moet een goede eetscène eigenlijk voldoen?
‘Een eetscène is goed als het voedsel in beeld is, maar het opvreten daarvan niet. Er zijn weinig dingen zo onprettig als etende mensen, dat moet je nóóit in beeld brengen. Ik wil dat niet zien op een 52 inch LED-scherm. Niemand niet. Verder is wat mij betreft alles geoorloofd, behalve natuurlijk kindererotiek en het bagatelliseren van de holocaust.’

Als er een kookprogramma over eten is waar je een LuckyTV over zou moeten maken, welk programma zou dit dan zijn?
‘Bij de BBC heb je Nigel Slater. Dat is een heel, heel erge man. Zijn toon, zijn stijl en zijn vieze slappe bek… doen me de rillingen over de rug lopen. Daar zou ik wel wat mee kunnen. Maar niet veel mensen delen m'n mening over hem, geloof ik. Ik heb wel eens gegoogled op 'nigel slater, hate' maar dat leverde niet veel op. Ik sta er dus alleen voor. Die Lucky maak ik dus wel een keer voor mezelf. 

Verder heb je MasterChef, ook op de BBC. De stem van de vrouwelijk voice-over heeft een timbre dat je meer verwacht bij een UNICEF-spotje: heel lijdzaam en slepend en onheilspellend. Ik mag haar wel. Ik doe haar stem ook als ik zelf sta te koken. "Meanwhile, Sander has finally finished his coriander, chili and spring onion noodles... but is still struggling with his pan fried beef..."’

Over Eat Drink Man Woman
Eat Drink Man Woman (originele titel: Yin shi nan nu) is een film uit 1994 van regisseur Ang Lee, die we ook kennen van de verfilming van Life of Pi. De titel refereert aan een Confuciaanse wijsheid over de basisverlangens van de mens. Het filmen van de beroemde openingscène waarin Chu woest snijdend, kokend, vis-filerend, een levende kip uit de achtertuin de pan in jagend de maaltijd voorbereid, nam een week in beslag.


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus