Nieuws

Smakelijke Scènes // Alain Caron

Smakelijke Scènes // Alain Caron

Wat is de mooiste eetscène of beste foodfilm aller tijden? In de blogserie Smakelijke Scènes vragen we dit elke week aan een bekende uit de food- of filmwereld. Deze week: Alain Caron, chef-kok en tv presentator van Masterchef.

'Ik ben een behoorlijk fanatieke filmkijker en heb er al heel wat gekeken,' begint Caron. 'Bij foodfilms komt er iets moeilijks om de hoek kijken; reuk en proeven kan tenslotte niet. Je hebt slechts je ogen die geprikkeld kunnen worden. Eten is emotie en vertaalt zich in de gezichtsuitdrukking. Passie, verbazing en genot; dat is ook de uitdaging waarmee ik bij Masterchef te maken heb.'

'In de film Le Festin de Babette vertaalt de emotie van eten zich heel goed. In tijden van de Franse revolutie bereidt Babette, een Franse cuisinière in dienst van een belangrijke heer, fantastisch lekker eten. De film neemt je mee in haar passie voor haar werk. Babette is streng, niet alleen voor haarzelf maar ook voor haar gasten. Met de grootste zorg kiest ze haar boter uit en struint ze urenlang over de markt. De verkrijgbaarheid van producten in Denemarken is zeer summier in vergelijking tot het aanbod dat zij gewend is in Frankrijk.

Op eigen initiatief organiseert ze een diner voor een groep belangrijke mensen van adel. De meest luxueuze producten zoals kwartel uit Parijs worden te paard overgebracht. Babette bereidt een diner bourgeois en haalt alles uit de kast. De filmscène die mij nauw op het netvlies staat is de tafelscène. Het moment waarop alle gasten aan tafel zitten en het feestmaal van Babette voorgeschoteld krijgen. Nadat de baron zijn eerste hap genomen heeft rest er niets dan volledige verbazing op zijn gezicht.

Als Frankrijk de schatkist van het eten is, laat Babette haar Deense gasten een glimp zien van het goud. Ze bedwelmt haar gasten net als een goed parfum. Net als Chanel No.5 onder de parfums is de film Le Festin de Babette het summum van eten, zeker voor die tijd!'

Over de film
Le Festin de Babette (originele titel: Babettes Gæstebud) is een Deense productie uit 1987 en won een Oscar voor beste buitenlandse film. Babette, een Parisienne op de vlucht voor de Franse Revolutie, vindt onderdak in een Deens kuststadje bij de twee dochters van de overleden dominee. Wanneer Babette de lotto wint, verrast ze de vrome zussen met iets wat ze niet kennen: een met liefde bereid gigantisch diner.

In de Smakelijke Scènes van vorig jaar koos Mac van Dinther, culinair journalist bij de Volkskrant ook voor de film Le Festin de Babette (Babettes Feast). Zijn blog kun je hier teruglezen.

Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus