Nieuws

Blog // Jureren in Londen

Blog // Jureren in Londen

Londen: een stad waar varkens de waste van stadsbewoners eten en eetstalletjes geheel zijn ingeburgerd in het straatbeeld. Een stad om van te houden! Bestuurslid Helen was op uitnodiging van de Food Photo Awards jurylid voor de filmcategorie food shorts. 

De Food Photo Awards: een jaarlijkse competitie (gesponsord door een roze appel) die geheel gewijd is aan voedselfotografie. En ik was uitgenodigd om te jureren. Dit jaar konden voor het eerst ook filmmakers meedoen door een korte film in te zenden, waar ik als jurylid mijn oordeel over mocht geven. De winnaars worden in april bekend gemaakt.

Naast het jurydiner, wat erg gezellig was, was er gelukkig nog wat tijd voor ander Londons vertier. Samen met Oliver Rowe (FFF chef van het eerste uur) at ik een broccolipizza bij de hippe tent Lardo in de wijk Hackney. Ook struinde ik wat rond op de geweldige Borough Market. Twee jaar geleden stond ik met de YFM Academie op dezelfde plek. We waren op studiereis en architecte Carolyn Steel nam ons op sleeptouw door de stad. Ze vertelde met veel passie over dat hoe en wat we eten de stad om ons heen vormt. Food shapes our lives and our cities, aldus Steel. Opeens zagen we in elk pleintje en elk steegje van de stad een voedselverhaal. Indrukwekkend!


Met het Food Film Festival houden we ook ontzettend van verhalen vertellen. En daarom ging ik in Londen op zoek naar het verhaal van chef Abdul Yaseen. Chef Abdul runt de keuken van het Indiase restaurant Cinnamon Kitchen in het centrum van London. Op de dag van mijn vertrek sprak ik met hem over de kunst van Indiaas koken. Hij schotelde me spontaan een geweldige viergangenlunch voor, omdat ik toch moet proeven waarover we spraken. 
Ik zei geen nee, maar hield de tijd in de gaten. Mijn vliegtuig zou over niet al te lang vertrekken. Het menu was overweldigend. Geroosterde aubergine van de gril met pinda’s en een heerlijke Indiase couscous met groente waren absolute hoogtepunten. De plaatjes van gerechten zouden zeker kunnen meedingen naar de Food Photo Award.

Bij mijn vertrek vroeg ik chef Abdul of Indiaas koken niet ontzettend ingewikkeld is. Ik associeer het zelf toch vaak met een trits aan exotische specerijen die je allemaal in huis moet hebben. Misschien een iets te grote drempel voor de beginnende kok. Hij verzekerde me dat iedereen Indiaas kan leren koken en dat je daarvoor niet direct de hele specerijenwinkel hoeft leeg te kopen. "Its a matter of art and science”. Dat klonk mij niet direct geruststellend in de oren, maar chef Abdul heeft me belooft het ons te gaan leren. En daar heb ik dan weer alle vertrouwen in! Kleine onthulling: in mei zal hij een geweldige Indiase kookworkshop verzorgen op het festival. Ik kijk er naar uit!

Door de uitgebreide lunch moest ik uiteindelijk alsnog rennen naar het vliegveld. De nabij gelegen Frying Pan Alley moest ik daarom helaas links laten liggen. Ontzettend benieuwd naar wat voor verhaal daar achter schuilt, besloot ik dat London het waard was nog een keer te bezoeken. Voor meer verhalen, meer lekker eten en wie weet op een dag ook voor een Londense editie van het Food Film Festival!

Het gehele programma met workshops gaat woensdag 2 april online. Kaarten voor de workshop van Abdul zijn vanaf 12 april te koop.
 
Helen Kranstauber is een van de oprichters van het Food Film festival. Van 2010 tot 2013 was zij creatief directeur van het festival. Vanaf dit jaar is zij als bestuursvoorzitter van de Stichting Food Film Festival betrokken.


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus