Nieuws

Smakelijke Scènes // Winfried Baijens

Smakelijke Scènes // Winfried Baijens

Wat is de mooiste eetscène of beste foodfilm aller tijden? In de blogserie Smakelijke Scènes vragen we dit elke week aan een bekende uit de food- of filmwereld. Deze week: Winfried Baijens, NTR-presentator en dj op Radio 6.

'Ik ben echt gek op Japanse foodfilms. Al ben ik geen echte foodie, ik heb er best een aantal gezien. Tampopo uiteraard en Jiro Dreams Of Sushi over de wereldberoemde sushi chef Jiro Ono, die een driesterren sushi restaurant heeft in de Ginza metrotunnel van Tokyo. Het fascineert me. Ik hou van mensen die echt iets kunnen. Lang leve de ambacht! Misschien komt dat voort uit het gegeven dat ik heel veel een beetje kan.

Mijn favoriete foodfilm is ook een Japanse productie: Rinco's Restaurant. Ik heb de film gezien in het vliegtuig naar Japan: het gaat over een jonge Japanse vrouw die gescheiden is en tegen een burnout aan hikt. Ze start opnieuw en begint een restaurant waar ze haar kritische clientèle probeert te overwinnen. Het is Japans mooi, Japans traag.

De eetscenès in deze film zijn zo bizar, langdradig en ongemakkelijk dat het geweldig is. Er zit een vrolijk vreemde Japanse humor in. En uiteraard overdreven veel aandacht voor het minimalistische van het koken en de juiste ingrediënten. Het is een ambacht die neigt naar kunst zonder artiesterig te worden. Ik denk dat er weinig culturen zijn waar het eten zo direct met allerlei lusten en emoties verbonden is, als in Japan. Er hangt ook direct bijna een seksuele spanning.

Rinco's Restaurant maakt dat je wil leren koken en de juiste vis kunt uitkiezen op de markt. En dat zegt heel wat, want ik kook zelf nog niet zo lang. Ik hou van eten zoals ik van muziek hou. Ik durf zelfs te beweren dat je aan iemands keukenvoorkeuren iemands muzieksmaak kunt afleiden en/of andersom. Deze boude stelling moet ik nog waarmaken, maar ik combineer het nu elke avond om 19.00 uur in mijn radioprogramma (Winfried Draait Door) op Radio 6. Voor de luisteraars nodig ik een kok uit die iets simpels en smaakvol kookt. 's Middags staan de ingrediënten online zodat iedereen mee kan koken en ik draai dan de platen. Nu al een meesterlijke combinatie.'
 
Rinco's Restaurant is een Japanse film uit 2009, van Mai Tominaga. De film gaat over een jonge vrouw die haar stem verliest na een bad break-up. Ze opent een restaurant waar slechts één gast per dag welkom is. Nieuwsgierig naar de film? Bekijk 'm hieronder met Engelse ondertiteling:

 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus