Nieuws

Achter de schermen van het FFF Restaurant

Achter de schermen van het FFF Restaurant

Hoe gaat het er eigenlijk aan toe in het knappe hoofd van een topkok? Hoe krijgen ze smaken zo bij elkaar dat je van je stoel valt en de gerechten er uitzien als museumstukken? In dit videoverslag zie je de FFF chefs aan het werk: niet in de keuken, maar tijdens het 'brainen'.

Zondagmiddag, Restaurant Bridges. Aan één tafel zitten Cuisinator Joris Bijdendijk, Urban Chef Oliver Rowe, Sausage Man Samuel Levie en Pasta Girl Dionne van Zijl. Een grote bulk talent en creativiteit.

Om 13.00 uur rustig beginnen met een bak koffie, even bijkletsen met Oliver die speciaal voor de brainstorm vanuit Londen naar Amsterdam vloog, en dan in volle vaart het menu door. Met een Brit, twee Nederlanders en een Nederlander met Britse origines aan tafel is vertaling een vereiste. Met als hilarisch hoogtepunt de vrijwel onmogelijke vertaling van een haantje. Cock, male chicken, rooster, cocquelet; de mogelijkheden zijn onbegrensd. En toch is het dan blijkbaar mogelijk om in één middag een heel menu te maken.

De FFF chefs werken met producten uit het seizoen. Vooruitdenken is dus geboden. Althans: veel groenten zijn nu jaarrond verkrijgbaar, zegt Joris. Maar Oliver vindt dat kasgroenten ons bij het seizoen wegtrekken, dus valt de keuze op de groenten die op dat moment keihard in het seizoen zijn. Tot slot wordt er in de keuken nog even gekeken naar de kwaliteit van de haantjes. Zit er voldoende vet op? Sous-vide garen, of op een andere manier?
 
De gerechten die Joris uit de keuken laat aanrukken zijn een belangrijke inspiratiebron voor het menu dat de keukenbrigade uiteindelijk opstelt. Wat dat menu gaat worden, blijft nog even een verassing. Het blijft in elk geval de komende tijd nog even druk achter de schermen. Niet alleen de chefs, ook het productieteam werkt hier hard om het FFF Restaurant straks echt te kunnen bouwen. Maar dat het lekker wordt en dat elk gerecht een goed verhaal heeft, weten we alvast zeker.
 
 
Film: Florence Bouvy
Tekst: Wilbert van de Kamp 


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus