Nieuws

'Rockster-boer' Joel Salatin Keynotespreker

'Rockster-boer' Joel Salatin Keynotespreker

Hij is de meest innovatieve boer ter wereld volgens Time Magazine, speelt een belangrijke rol in de documentaire Food Inc. (2008) en is een grote inspiratiebron voor invloedrijke journalisten als Michael Pollan. Joel Salatin is de keynotespreker van het Food Film Festival.

Ieder jaar sluit een internationale gast het Food Film Festival af met een inspirerende lezing over de staat van ons voedselsysteem en waar het naartoe zou moeten. Dit jaar treedt Amerikaan Joel Salatin in de voetsporen van zijn voorgangers Vandana Shiva, Tim Lang en Mark Bittman.

Boer op tournee
Het is misschien wat ongebruikelijk, een boer op tournee, maar Joel Salatin is geen gewone boer. Hij heeft een missie. De Amerikaan gelooft niet dat de natuur hoeft te lijden onder een gezonde economie en andersom: je kunt een winstgevend agrarisch bedrijf runnen zonder de natuur daarvoor op te offeren. Hij is ervan overtuigd dat je voldoende voedsel van het land kunt halen en tegelijkertijd de aarde kunt voeden, zonder een korrel kunstmest te gebruiken. Anders dan je zou denken, is Salatin geen kleinschalige biologische boer, zijn Polyface Inc. boerderij in Virginia is een winstgevend duurzaam bedrijf met meer dan tien mensen in dienst en een omzet van twee miljoen dollar per jaar.

Elke dag een andere saladebar
Salatin noemt zichzelf ‘grass farmer’, omdat alles op zijn land draait om het zo gezond en vitaal mogelijk houden van het gras. Alles begint met gras, vindt hij. Zijn mobiele kippenstal met 500 kippen verplaatst hij elke dag naar de plek waar de koeien een paar dagen daarvoor het gras maaiden. De kippen doen zich hier tegoed aan de larven en wormen in de koeienvlaaien, zetten deze om in proteïnen en voeden op hun beurt het gras weer met hun mineraalrijke uitwerpselen. De koeien zijn dan allang weer aan het schransen van een andere ‘salad bar’, want ook de kudde wordt elke dag verplaatst naar een ander grasveld. En zo draagt elk dier, van varken tot konijn en van legkip tot koe, op zijn eigen manier bij aan het bijzondere agro-ecosysteem.

Beyond organic
Tijdens het Food Film Festival zal Salatin op zondagavond in een inspirerende keynote vertellen over zijn holistische manier van boeren. De Amerikaan pleit niet voor kleinschalig en biologisch boeren, maar voor ‘beyond organic’ en hoopt hiermee een verandering in denken over de landbouw en het voedselsysteem teweeg te brengen. Zijn ideeën worden door steeds meer boeren en niet-boeren opgepikt. Want ook innovatieve ondernemers en dwarsdenkers kunnen zich vinden in Salatins kijk op de wereld. Zijn boerderij in Virginia trekt als een soort pelgrimsoord jaarlijks duizenden bezoekers overal vandaan. Niet voor niets wordt hij de ‘rockster van de agrarische wereld’ genoemd. En dat verdient best een tournee. Alleen hoef je voor deze rockster (nog) geen uren in de rij te staan. 
  
De keynote die Joel Salatin op het Food Film Festival zal geven, is onderdeel van een driedaags bezoek aan Nederland waarbij de boer spreekt tijdens de debatreeks It’s the food, my friend en een masterclass landbouw en ondernemen geeft.
 
Keynote van Joel Salatin
Zondagavond 11 mei
Toegang is gratis, dus wees op tijd!


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus