Nieuws

Smakelijke Scènes // Jonathan Karpathios

Smakelijke Scènes // Jonathan Karpathios

Wat is de mooiste eetscène of beste food film aller tijden? In de blogserie Smakelijke Scènes vragen we dit elke week aan een bekende uit de food- of filmwereld. Deze week: Jonathan Karpathios, chef van restaurant Vork en Mes en kookboekauteur.

'Mag het ook een documentaire zijn? Ik kijk geen speelfilms, ik wil graag kennis opdoen,' begint Jonathan. 'Ja? Dat is fijn. Ik heb namelijk laatst Sea the Truth gezien en die film raakte me echt. Ik was diep ontroerd en voelde bijna een fysieke pijn. Ik heb zitten janken terwijl ik naar mijn scherm zat te staren!' De documentaire, over het oceaanleven, de invloed van visserij en de noodzaak van een gebalanceerd ecosysteem, geeft een deprimerend beeld van de gezondheid van de oceanen. 'Ik was zelf een groot visliefhebber, totdat ik de docu zag. Haai, tonijn, zeebaars, al die grote vissen nemen niet alleen in aantal af, maar zitten ook vol giftige elementen zoals lood en kwik. Daarnaast heb je altijd dat er kleine stukjes plastic in de oceaan rondzweven, onder andere afkomstig van de plasticsoep in de Atlantische oceaan. Uiteindelijk komt dat dan ook weer bij ons terecht.'

'Weet je wat ik ook heel krom vind? Kijk eens naar kweekzalm. Niet gevangen en dus beter? Helaas, want voor één kilo kweekzalm is wel tien kilo gevangen vis nodig om de zalm op te kweken. Uiteindelijk wordt er dus toch vis voor gevangen en komen dezelfde elementen de voedselketen binnen. Ik geloof heel erg in de natuur. Die laat zich niet manipuleren. We mogen als mensheid samenwerken met de natuur, maar moeten hem niet uitbuiten. Er zijn zoveel voorbeelden dat dat niet de oplossing is voor tekorten. Laten we eerst maar kennis verzamelen en mensen, en dan voornamelijk koks, opvoeden. Wat kunnen we wel veilig eten? Wat mogen we serveren?'

'Wat ik heel belangrijk vind is dat ik als kok weet waar mijn producten vandaan komen. Bij Vork en Mes hebben we een eigen kas, en daarnaast stop ik ook zelf aardappels in de grond voor mijn eigen familie. Fantastisch, want dan hebben we na een paar maanden onze eigen exclusieve aardappels! Weten waar je eten vandaan komt en wat er allemaal in en op zit is zó belangrijk, het is een verantwoordelijkheid die je hebt als kok. Je wilt je gasten toch het beste voorzetten? Ik vind deze docu verplichte kost voor alle koks ter wereld.'

Sea the Truth is het vervolg op Meat the Truth, de film die het verband aangeeft tussen veehouderij en het klimaatprobleem. Beide producties zijn van de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. In de documentaire gaan twee jonge marinebiologen, Marianne van Mierlo en Barbara van Genne, op verzoek van Marianne Thieme wereldwijd op zoek naar wetenschappelijke informatie over de conditie van onze grootste ecosystemen, die meer dan tweederde van onze planeet bedekken. Onderwaterfotograaf Dos Winkel toont de schoonheid van het onderwaterleven en de enorme bedreigingen waaraan dat bloot staat.

Je kunt Sea the Truth zien op www.seathetruth.nl, en hieronder.
 

SEA THE TRUTH - Nederlandse ondertitels from Nicolaas G. Pierson Foundation on Vimeo.



Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus