Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Wees niet bang voor Indiase kruiden

Veel mensen durven zich thuis nog niet aan de Indiase keuken te wagen. Te veel ingrediënten en te moeilijk, lijken zij te denken. Dat dit niet waar is, laat de Britse chef-kok Abdul Yaseen zaterdagavond zien tijdens zijn workshop Modern Indian Classics.  

‘In deze workshop ga ik je laten zien wat de moderne Indiase keuken is en hoe je de originele smaken van India kunt namaken, compleet from scratch.’ De nieuwerwetse Indiase keuken is volgens hem een mooie combinatie van de manier waarop we met producten omgaan in het Westen, gecombineerd met de kruiden uit het Oosten.
 
Dat Indiase kruiden bij ons helemaal niet zo bekend zijn, blijkt direct als Adbul een schaaltje omhoog houdt en vraagt: ‘Wie mij weet te vertellen wat dit is, mag vandaag met mij samen werken.' Het blijft even stil. Dan blijken Sophie en Anna, het toch te weten. Het zijn black onion seeds. De twee mogen naar voren komen. 
 
Het begint bij de kruiden
Chef Abdul Yaseen zet de dames meteen flink aan het werk. Er moeten namelijk drie gerechtjes voor zo’n zeventig mensen gemaakt worden. Ondertussen geeft de met awards bekroonde Britse chef ons college over de verschillende Indiase kruiden. Wist je bijvoorbeeld dat kurkuma helemaal niet voor de smaak gebruikt wordt? Teveel ervan kan je gerecht zelfs bitter maken. ‘Het is alleen nodig om kleur aan het gerecht te geven, bovendien is het heel goed voor ons immuunsysteem,' weet Adbul. Daarna maken we kennis met rock-moss, volgens hem één van de belangrijkste ingrediënten van de Indiase keuken en leren we hoe we onze eigen garam masala te maken.
 
Koken met een vriend
Ondertussen zorgen de Indiase kruiden voor een heerlijke geur in de grote studio van het MC Theater, en kunnen we haast niet wachten om te proeven. Het in yoghurt gemarineerde lamsvlees en de handgemaakte parathas zijn het wachten meer dan waard. Extra leuk is dat we bij elk gerechtje een speciaal uitgezochte wijn van AsianWines.nl krijgen te proeven. Wijn uit India? Het bestaat en is echt lekker. 
 
Deelneemster Sophie vertelt achteraf dat ze het in het begin spannend vond om met de chef samen te werken, ‘maar later voelde het echt alsof ik met een vriend aan het koken was’. Boodschap van de avond: wees niet bang, en gebruik die kruiden gewoon! ‘Mensen zijn huiverig voor kruiden. Maar als je het niet probeert, dan leer je het nooit,' aldus Abdul. 
 
Tekst: Sandra van Vemden
Foto's: Ruben de Ruijter


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!
blog comments powered by Disqus