Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Franse culinaire sterren aan het roer

Het was de gewilde Gouden Lunch die uitverkocht was. De zondagmiddagmiddag lunch met als hoofdrolspelers de gebroeders Pourcel toverde de Openbare Verlichting op het Westergasterrein voor een middag om in sterrenzaak van niveau. 

Samen met het FFF keukenteam, Alain Caron (Masterchef) en Jim de Jong (Restaurant de Jong) serveerden ze een viergangendiner van internationale allure. Jacques en Laurent Pourcel zijn tweelingbroers uit het Zuid-Franse Montpellier. Hier bestieren ze al jaren het Restaurant le Jardin des Sens waarmee ze in 1998 maar liefst drie sterren bij elkaar hebben gekookt.
 
Fransen staan erom bekend niet vies te zijn van een beetje chauvinisme en vooral erg traditioneel te blijven. Niet deze broers! Hun nieuwsgierig heeft ze inmiddels naar bijvoorbeeld China en India gebracht waar ze  waar ze ook restaurants hebben geopend. De keuken van de Fransmannen staat erom bekend modern , creatief en innovatief te zijn. Dat beloofd wat voor vanmiddag. 

De twee broers zijn de naamgevers van de lunch, maar ook de rest van de witte brigade mag er wezen. Zo is het tussengerecht afkomstig van de Rotterdamse Jim de Jong, een jonge en getalenteerde kok van Restaurant de Jong. Door zijn talent en stages in verschillende buitenlandse topzaken wordt hij door menig culinair recensent een gouden horecacarrière toebedeeld.
 
En dan hebben we ook nog Alain Caron die het nagerecht voor zijn rekening neemt. Deze naam doet bij de meesten we een belletje rinkelen door zijn tv-optredens in de jury van Masterchef en als kenner van de Franse keuken voor de Keuringsdienst van Waarde. De wijnen zijn geselecteerd door  Gilles Faëlens van Bacchantes Wijnimport. De lunch was de laatste in de reeks van drie Gouden lunches waarbij goed eten gecombineerd wordt met gastronomische films. En waarmee de gasten door het kopen van een kaartje ook nog eens het FFF Restaurant mogelijk hebben gemaakt.
 
De gasten in het gouden restaurant zijn van allerlei pluimage. Jong, oud, van mooie naaldhakken en nette pakken tot aan versleten gympen en houthakkersblouses. Het maakt helemaal niets uit. Dat maakt de middag ook zo bijzonder. Ze komen er allemaal om te genieten van mooi eten en om onderdeel te zijn van deze bijzondere lunch. Gezamenlijk zitten ze aan lange tafels. 

Nadine van der Sluis en Paul Basset uit Weesp wilden dit jaar graag naar het Food Film Festival en omdat de tickets voor de Gouden Pourcel Lunch als eerst te koop waren besloten ze hier direct voor te gaan. ‘En ik vind het idee van crowdfunding om het pop-up FFF Restaurant mogelijk te maken ontzetten sympathiek. Daar wilde ik graag aan bijdragen’, aldus Nadine. Erg veel sterrenervaring hebben ze beide niet en ook de broers Pourcel kenden ze niet echt.

Dit is wel anders bij het vierkoppige gezelschap van Monica, Wim, Manolita en Jirka Penders. Zij kennen de broers Pourcel erg goed omdat de ouders Wim en Monica 45 jaar lang een huis bezitten  op zo’n 1,5 uur rijden van Les Jardin des Sens. Eten bij de Franse broers is dan ook iets wat zij al zo’n drie keer hebben gedaan. Een buitenkansje als deze waarbij ze slechts naar Amsterdam hoefden te rijden wilden ze niet laten liggen.  ‘De prijs-kwaliteitverhouding van vandaag is echt geweldig. Er wordt hier zeker op sterrenniveau gekookt’ volgens Jirka, die toevallig zelf ook culinair recensent is.

En wat zit er dan in zo’n menu op sterrenniveau? Het voorgerecht, samengesteld door Joris Bijdendijk, bestond uit geroosterde langoustine met foreleitjes, currycreme en gepofte wilde quinoa. De jonge Jim zorgde voor het tussengerecht van witte asperge en bouillon van asperge met kalamata olijf & olijfolie. Het pièce de résistance was van de hand de broers Pourcel en was toch wel het  gerecht waar men het meest nieuwsgierig naar was. Het bestond uit een tarte tatin van sjalot, gebakken rouget, puree van doperwt, rode wijnreductie en chips van ham. Het menu werd afgesloten met het nagerecht van Alain Caron: gekarameliseerde ananas met Tony’s Chocolony chocolade. 

Vanuit de zaal is het commentaar op de gerechten en de bediening alleen maar lovend. De zaal was zelfs zo enthousiast dat aan het eind van de lunch er een spontaan applaus ontstond. Paul Basset vond het bijvoorbeeld erg bijzonder om deel te zijn van dit culinaire genieten:  ‘ik wil volgende jaar wel weer! Al wil ik nu nog niet nadenken over volgend jaar. Ik ben nu nog helemaal vol van het hele spektakel, overrompeld eigenlijk. Alle gerechten waren lekker’. Maar als hij dan toch moet kiezen was het hoofdgerecht zijn favoriet: ‘zoveel smaken op één bord. Heerlijk.’ 

Na het eten was het eetfeest voor de gasten nog niet afgelopen. Met een volle buik vertrokken ze  richting het ketelhuis voor twee films. De eerste over broers zelf: l’Universelle des Pourcel, waarbij er aan het eind ook nog ruimte was om vragen te stellen aan de broers. Daarna werd voor het eerst in Nederland de film met de lange titel: Inside the best restaurant in the World: El Celler de Can Roca vertoond. Ook hier was er nog ruimte om vragen over de film te stellen, nu aan de maker David Pérez Gimbernat.

Foto’s: Mitchell van Voorbergen


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus