Nieuws

klik op de foto voor een vergroting

Aarzelend paté maken

'Doe ik het goed?' De naam 'Hoppaté' doet misschien anders vermoeden, maar in de workshop paté maken voert vooral aarzeling de boventoon. 

Het blijkt al snel aan het begin van de workshop dat paté maken voor de gemiddelde foodie nog als vreemd vaarwater geldt. De patémakers in spé proeven voorzichtig van het voorbeeld dat zij vanmiddag zullen moeten evenaren. Voor hun neus worden al bakken met orgaanvlees schoongemaakt door de worstenmakers Brandt & Levie, vandaag dus even patémakers. De varkensboer van deze jongens houdt toeziend oog, dus de druk ligt op de schouders van de bezoekers om iets moois te maken van dit blije varken. 

Na een korte introductie is het tijd om de handen te wassen om die vervolgens weer vuil te maken. Ingredienten verzamelen, vormen invetten en dan volgt meteen de eerste uitdaging. Iedereen mag de kruidenmix zelf bepalen en al snel staat er een groep met twijfelende blikken boven bakjes met pruimen, peperkorrels, jeneverzaad en ook, jenever. Na lang ruiken, zoeken en vragen komt iedereen tot een mix die de identiteit van de paté zal gaan bepalen. 

Daarna kunnen de handen uit de mouwen. De professionele adviezen maken de makers niet per se zekerder van hun zaak. Niet te lang kleden, het vlees niet te warm laten worden en eigenlijk lijkt het op mayonaise maken. Alle nervositeit lijkt gelukkig niet nodig, volgens de pro's mislukt de paté bijna nooit. De vragende blikken naar de buurman worden er niet minder om. 'Moeten er echt 5 eieren in?', 'Is dit al orgaanvlees?', 'Die hele bak zout er in?' De makers lijken niet zeker van hun zaak. 

Helaas wordt vandaag niet meer duidelijk of alle voorzichtigheid bij heeft gedragen aan een goed resultaat, de paté moet thuis nog afgegaard worden. In ieder geval is de eerste sprong in het diepe gemaakt en met een idiot proof stappenplan zal ongetwijfeld thuis nog lang van het resultaat nagenoten kunnen worden. 

Tekst: Janneke Aelen
Foto's: Yvonne de Zeeuw


Ga terug naar nieuws overzicht


Deel dit nieuws!




blog comments powered by Disqus